Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
4 december 2014
Foodtrends 2015
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
25 juli 2015
Voeding met Viv
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
18 oktober 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –