Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
3 december 2015
Ontgif je groenten
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
9 juni 2016
Rode linzensoep
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
4 december 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –