Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
17 december 2015
Strakke benen en billen?
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
1 april 2015
Saoto soep
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
28 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –