Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
2 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –