Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
10 juli 2015
Voeding met Viv
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
6 maart 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –