Zorg er voor dat je voldoende drinkt! Ja, dat weet je nu wel. Maar waarom wordt daar toch altijd zo de nadruk opgelegd? En is het dan nodig om heel de dag door kleine beetjes te drinken, want dan is het verstandig om een flesje water bij de hand te houden. Of kunnen we beter bulk drinken?

Het belang van voldoende vocht

Zuurstof en water zijn samen twee belangrijke bronnen voor de verwerking van voeding in je lichaam. Het is zelfs zo dat we zonder zuurstof en vocht niet kunnen overleven. Binnen het lichaam wordt water gebruikt als bouwstof, transportmiddel van o.a. vitamines en oplosmiddel. Het is ook van belang voor de temperatuurregeling en het goed laten verlopen van stofwisselingsprocessen. Denk hierbij aan de productie van speeksel, wat nodig is voor de start van onze spijsvertering.

Het lichaam bestaat voor wel 60% uit water en dit gaat verloren via urine, uitademing, verdamping via de huid en uitscheiding van de ontlasting. Om er voor te zorgen dat we niet uitdrogen en we goed kunnen blijven functioneren moeten we onze vochtbehoefte dagelijks aanvullen.

Bulk drinken is de trend

Voldoende vocht binnenkrijgen is een feit. En hoe zullen we dat in de praktijk toepassen? Is het de bedoeling dat we met een flesje water door de stad lopen om de hele dag door kleine beetjes te kunnen drinken. Moeten we op vaste tijdstippen van de dag een glas drinken pakken. Of is het van belang om juist tijdens de maaltijd te drinken?

De hele dag met een flesje water lopen is niet echt praktisch lijkt me. En toen er nog geen stromend water was konden we ook niet heel de dag door drinken. Denk daarnaast eens hoe het er in de natuur aan toe gaat. Heb je wel eens een hond of kat gezien die iedere 5 minuten een slokje water neemt? Ik niet in ieder geval. Dieren drinken totdat ze verzadigd zijn en zo zouden wij het ook moeten doen.

Met andere woorden we kunnen beter een grotere hoeveelheid in één keer drinken. Ofwel, we gaan Bulk drinken.

Bulk drinken in de praktijk

Bij Bulk drinken is het de bedoeling dat je een grotere hoeveelheid in één keer drinkt. In plaats van dat je heel de dag door kleine slokjes neemt.

  1. Luister naar je lichaam. Dorst krijgen is de beste indicator om de vochthuishouding aan te vullen
  2. Zorg dat je dagelijks 8 glazen vocht binnenkrijgt
  3. Drink als je dorst hebt en verwar een hongergevoel niet met het dorstgevoel
  4. Drink een grote hoeveelheid in één keer. Kleine hoeveelheden drinken over de dag kost het lichaam veel energie
  5. Drink vooral tussen de maaltijden door en niet te veel tijdens een maaltijd. Veel drinken tijdens een maaltijd remt de spijsvertering. Het lichaam haalt niet alle voedingsstoffen uit je eten en dat is jammer
  6. Start de dag met 2 grote glazen water
  7. Water is de beste keuze om in jouw vochtbehoefte te voorzien. Alle overige dranken bevatten stoffen die vaak een overbodige invloed hebben op je lichaam

Meer informatie over de functie van vocht en het gebit vind je in het boek Eet je mond gezond

Tekst Yvonne Kort voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten