Het is niet altijd even makkelijk om gezond te koken als je kleintjes in huis hebt. Je komt simpelweg ogen of handen te kort. Maar je kunt ze natuurlijk ook bij het koken betrekken en er op deze manier een succesje van maken. Met deze tips gaat dat je lukken:

1. Laat hen het recept uitzoeken

Of zoek een recept uit waarvan je weet dat zij het heerlijk vinden. Dit maakt hen namelijk veel enthousiaster om met jou in de keuken te gaan staan. Begin uiteraard niet met een 3 gangenmenu, houd het liever simpel want uitbreiden kan altijd nog. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere pasta of een snackje wat niet al te veel voorbereidingstijd nodig heeft.

2. Geef ze eerst iets te eten

En geef jezelf ook iets indien je trek hebt. Het heeft namelijk geen enkele nut om met een hongerig kind te gaan koken. Dan duurt het ze allemaal te lang en wordt het vast geen succes.

3. Neem er de tijd voor

Dit gaat nu eenmaal langer duren dan wanneer je het alleen doet. Oefening baart kunst, mocht jullie kooksessie een gewoonte worden, zal de tijd die ervoor staat automatisch afnemen. Maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk dus neem er vooral de tijd voor. 

4. Houd rekening met rommel

Als je gaat koken met je kleintje kan het zomaar eens behoorlijk vies worden. Dit is oke. Opruimen doe je later wel of dat kan je partner misschien wel doen ;).

5. Trek iets gemakkelijks aan

En iets wat vies mag worden! Want vies worden zal je. Dus trek vooral ook je kleintje iets aan wat lekker vies mag worden, of geef haar een cool schort!

6. Maak het eenvoudig

Geef haar taken die ze kan volbrengen. Maak het zo simpel mogelijk, dus bijvoorbeeld: zakjes openscheuren, roeren, mengen en meer van dat soort simpele handelingen. Ze voelt zich verbonden en jij doet ondertussen het grote mensen werk.

7. Zorg dat het veilig is

Als je weet dat jouw kleintje nog niet met messen in de weer kan laat je haar dat ook zeker niet doen. Je kunt het samen doen en op een gegeven moment zul je waarschijnlijk zelf aanvoelen wanneer zij dit zonder jouw hulp kan. Maar wees liever safe than sorry dus overhaast vooral niets.

LEES OOK: Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen.

8. Maak het interessant

Je kunt het zo interessant maken als dat je zelf maar wil. Probeer bijvoorbeeld uit de ogen van het kind te kijken. Het is als een chemisch proces. Bepaalde substanties worden samen een en zien er samen opeens heel anders uit. Dit kan reuze interessant zijn. 

9. Zorg dat het gezellig is

Betrek je kindje er vanaf het begin bij. Ga bijvoorbeeld samen boodschappen doen en pak deze samen uit. Zet bijvoorbeeld een leuk muziekje aan en haal de meest leuke kommetjes en maatbekers uit de kast. Al die kleurtjes zullen het aanrecht sieren.

10. Laat het teamwork zijn

Tussen jou en je kindje, of tussen jou en de kinderen! Iedereen is nodig om de meest lekkere maaltijd ooit te bereiden, niemand is minder belangrijk of onnodig.

11. Verwacht geen wonderen

Wees niet teleurgesteld als het niet helemaal smaakt zoals je verwacht had, of er niet zo fancy uitziet. Het gaat erom dat je samen iets leuks hebt bereid en dat het gezellig was. Talent volgt want oefening baart kunst.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten