Elke week ga ik een van de veelgestelde vragen aan mij met jullie delen. Deze week reageerde veel mensen op mijn post over mijn voorkeur voor 3 keer per dag eten, maar dit geldt niet als je overspannen bent of een echte burn-out hebt.
Ik heb er veel emails over gekregen, vandaar dat ik jullie het even wil uitleggen. Het zit zo…
Bijnieren en bloedsuikerspiegel
Als je een burn-out hebt of de hippe term een bijnieruitputting hebt, maken je bijnieren wisselende cortisol levels aan. Vaak ontstaat er eerst een periode waarin er langdurig en teveel cortisol wordt aangemaakt, gevolgd door een periode waar er juist te weinig cortisol wordt aangemaakt, dat is de echte uitputtingsfase. Maar beide fases halen ons lichaam en onze hormoonhuishouding uit balans. Bij een bijnieruitputting spreken we over de uitputtingsfase.
In mijn boek adviseer ik mensen die willen afvallen of insuline resistent zijn om naar 3 maaltijden per dag te gaan. Dit om te voorkomen dat je alvleesklier te vaak en te veel insuline aan moet maken. Dit helpt veel vrouwen om op gewicht te blijven en zich fitter te voelen. En het werkt voor veel mensen. Maar dit is niet geschikt voor iedereen en op elk moment in het leven.
Niet geschikt bij een burn-out
Als je een burn-out hebt of er tegen aan zit, dan is 3 keer per dag eten vaak niet vol te houden. Je bloedsuikerspiegel vraagt om een hapje tussendoor. En dan mag je er ook echt even aan toegeven. Maar hoe komt dat dan? Als je last hebt van langdurige stress, dan regeert cortisol ons leven. Zonder cortisol kunnen we niet leven. Maar een te lange tijd, teveel cortisol aanmaken zorgt vaak voor veel klachten. Het zit zo…. op het moment dat er cortisol ( je stresshormoon dus) wordt aangemaakt, gaat je bloedsuikerspiegel ook stijgen, dit is een normale reactie, omdat het lichaam energie wil vrijmaken. Dit komt doordat je in een tijdelijke stresssituatie verkeert, waarbij je moet vechten of vluchten (vanuit de evolutie gezien).
Als er langdurig cortisol aangemaakt wordt, omdat je in een chronische stresssituatie zit, houden de bijnieren het op een gegeven moment niet meer vol. En verlagen ze het cortisol level, met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel ook daalt. Een te lage bloedsuikerspiegel kan zorgen voor veel vervelende klachten zoals; vermoeidheid, trillerig gevoel, niet kunnen nadenken, humeurig en zelfs flauwvallen. En het maakt dus dat je wilt eten, zodat je bloedsuikerspiegel weer een beetje kan stijgen, om zo het lichaam weer te voorzien van energie. Dat is de reden dat je bij een echte uitputtingsfase (burn-out) vaker de behoefte hebt om wat te eten. En je mag er dan ook echt even aan toegeven. Maar belangrijk is wel dat je goed en gezond eet.
Burn-out en angst
Mensen met bijnieruitputting, maar ook andere mensen, kunnen ontdekken dat dalingen van de bloedsuiker ook kan zorgen voor angstige gevoelens. De daling van de bloedsuiker na een aantal slaapuren, kan zorgen voor ochtendangst. Je kunt daarvoor proberen om een snack van eiwit en vet te eten voor je gaat slapen.
Wat adviseer ik jou als je in een burn-out zit?
1. Eet elke 2 tot 4 uur iets kleins; Vooral wat meer eiwitten en goede vetten, zoals bijvoorbeeld noten, groente met hummus, pure chocola of een gekookt eitje. Meer gezonde snack tips vind je hier.
2. Eet binnen 2 uur nadat je wakker wordt. Maar eet een gezonde maaltijd zonder teveel koolhydraten.
3. Zorg dat je niet wacht tot je heel erg veel honger hebt, begin net iets daarvoor al met iets kleins te eten.
4. Een kleine snack voordat je gaat slapen kan er soms voor zorgen dat je rustiger slaapt. Denk dan aan een handje walnoten bijvoorbeeld.
5. Zet vaker een vers kopje bottenbouillon als tussendoortje op het menu. Dat werkt helend voor je bijnieren.
Wat moet ik dan eten?
Eet genoeg gezonde vetten, zoals avocado, vette vis, noten en zaden. Maar ook veel groenten, liefst zoveel mogelijk verschillende groenten in verschillende kleuren. En gezonde en het liefst biologische eiwitten zoals bio gevogelte, af en toe wat rundvlees en indien je geen vegetariër bent vis.
Probeer niet toe te geven aan het constante drang naar suikers ondanks dat je bloedsuikerspiegel instabiel is. Probeer deze dan juist stabieler te maken met voeding. Door goede eiwitten en vetten te eten. En vooral het ontbijt al te beginnen met een eiwitrijke maaltijd. Zoals bijvoorbeeld gekookte eitjes met avocado of een banaan, ei- pannenkoek met een klontje kokosvet of roomboter. De vetten vertragen de opnames van de suiker waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je dus ook weer minder snel snaaibuien krijgt.
Ga je niet te buiten aan alleen maar zoet en koolhydraten zoals muesli en ontbijtrepen, nog meer brood en of snoepjes en chocola (op pure chocola na dan ;)) want deze zorgen voor een nog meer wisselende bloedsuikerspiegel.
Meer gezonde snack tips vind je hier.
Ik wens je een goed herstel!
Liefs Viv
Meer hormoontips? Je leest er meer over in mijn boek “Herstel je hormonen in 10 stappen“.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 juni 2016
Rode linzensoep
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
10 juli 2015
Voeding met Viv
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
10 november 2015
Viv Health Event
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
3 december 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –