Elke week ga ik een van de veelgestelde vragen aan mij met jullie delen. Deze week reageerde veel mensen op mijn post over mijn voorkeur voor 3 keer per dag eten, maar dit geldt niet als je overspannen bent of een echte burn-out hebt.

Ik heb er veel emails over gekregen, vandaar dat ik jullie het even wil uitleggen. Het zit zo…

Bijnieren en bloedsuikerspiegel

Als je een burn-out hebt of de hippe term een bijnieruitputting hebt, maken je bijnieren wisselende cortisol levels aan. Vaak ontstaat er eerst een periode waarin er langdurig en teveel cortisol wordt aangemaakt, gevolgd door een periode waar er juist te weinig cortisol wordt aangemaakt, dat is de echte uitputtingsfase. Maar beide fases halen ons lichaam en onze hormoonhuishouding uit balans. Bij een bijnieruitputting spreken we over de uitputtingsfase.

In mijn boek adviseer ik mensen die willen afvallen of insuline resistent zijn om naar 3 maaltijden per dag te gaan. Dit om te voorkomen dat je alvleesklier te vaak en te veel insuline aan moet maken. Dit helpt veel vrouwen om op gewicht te blijven en zich fitter te voelen. En het werkt voor veel mensen. Maar dit is niet geschikt voor iedereen en op elk moment in het leven.

Niet geschikt bij een burn-out

Als  je een burn-out hebt of er tegen aan zit, dan is 3 keer per dag eten vaak niet vol te houden. Je bloedsuikerspiegel vraagt om een hapje tussendoor. En dan mag je er ook echt even aan toegeven.  Maar hoe komt dat dan?  Als je last hebt van langdurige stress, dan regeert cortisol ons leven. Zonder cortisol kunnen we niet leven. Maar een te lange tijd, teveel cortisol aanmaken zorgt vaak voor veel klachten. Het zit zo…. op het moment dat er cortisol ( je stresshormoon dus) wordt aangemaakt, gaat je bloedsuikerspiegel ook stijgen,  dit is een normale reactie, omdat het lichaam energie wil vrijmaken. Dit komt doordat je in een tijdelijke stresssituatie verkeert, waarbij je moet vechten of vluchten (vanuit de evolutie gezien).

Als er langdurig cortisol aangemaakt wordt, omdat je in een chronische stresssituatie zit, houden de bijnieren het op een gegeven moment niet meer vol. En verlagen ze het cortisol level, met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel ook daalt. Een te lage bloedsuikerspiegel kan zorgen voor veel vervelende klachten zoals; vermoeidheid, trillerig gevoel, niet kunnen nadenken, humeurig en zelfs flauwvallen. En het maakt dus dat je wilt eten, zodat je bloedsuikerspiegel weer een beetje kan stijgen, om zo het lichaam weer te voorzien van energie. Dat is de reden dat je bij een echte uitputtingsfase (burn-out) vaker de behoefte hebt om wat te eten. En je mag er dan ook echt even aan toegeven. Maar belangrijk is wel dat je goed en gezond eet.

Burn-out en angst

Mensen met bijnieruitputting, maar ook andere mensen, kunnen ontdekken dat dalingen van de bloedsuiker ook kan zorgen voor angstige gevoelens. De daling van de bloedsuiker na een aantal slaapuren, kan zorgen voor ochtendangst. Je kunt daarvoor proberen om een snack van eiwit en vet te eten voor je gaat slapen.

Wat adviseer ik jou als je in een burn-out zit?

1. Eet elke 2 tot 4 uur iets kleins;  Vooral wat meer eiwitten en goede vetten, zoals  bijvoorbeeld noten, groente met hummus, pure chocola of een gekookt eitje. Meer gezonde snack tips vind je hier.

2. Eet binnen 2 uur nadat je wakker wordt. Maar eet een gezonde maaltijd zonder teveel koolhydraten.

3. Zorg dat je niet wacht tot je heel erg veel honger hebt, begin net iets daarvoor al met iets kleins te eten.

4. Een kleine snack voordat je gaat slapen kan er soms voor zorgen dat je rustiger slaapt. Denk dan aan een handje walnoten bijvoorbeeld.

5. Zet vaker een vers kopje bottenbouillon als tussendoortje op het menu. Dat werkt helend voor je bijnieren.

Wat moet ik dan eten?

Eet genoeg gezonde vetten, zoals avocado, vette vis, noten en zaden. Maar ook veel groenten, liefst zoveel mogelijk verschillende groenten in verschillende kleuren. En gezonde en het liefst biologische eiwitten zoals bio gevogelte, af en toe wat rundvlees en indien je geen vegetariër bent vis.

Probeer niet toe te geven aan het constante drang naar suikers ondanks dat je bloedsuikerspiegel instabiel is. Probeer deze dan juist stabieler te maken met voeding. Door goede eiwitten en vetten te eten. En vooral het ontbijt al te beginnen met een eiwitrijke maaltijd. Zoals bijvoorbeeld gekookte eitjes met avocado of een banaan, ei- pannenkoek met een klontje kokosvet of roomboter. De vetten vertragen de opnames van de suiker waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je dus ook weer minder snel snaaibuien krijgt.

Ga je niet te buiten aan alleen maar zoet en koolhydraten zoals muesli en ontbijtrepen, nog meer brood en of snoepjes en chocola (op pure chocola na dan ;)) want deze zorgen voor een nog meer wisselende bloedsuikerspiegel.

Meer gezonde snack tips vind je hier.

Ik wens je een goed herstel!

Liefs Viv

Meer hormoontips? Je leest er meer over in mijn boek “Herstel je hormonen in 10 stappen“.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten