Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: suikerverslaving. Maar wat is dit precies? Klinkt het niet een beetje overdreven?
Dat lijkt misschien zo, maar suikerverslaving is veel ernstiger dan je in de eerste plaats misschien denkt. Bovendien is de kans groot dat je onbewust veel meer naar suiker verlangt dan je waarschijnlijk doorhebt. En dat is ook niet zo gek als je nagaat in hoeveel producten er tegenwoordig grote hoeveelheden suiker verstopt zitten. Hoe kom je er vanaf?
Suikerverslaving
De eerste stap is begrijpen wat het is en waar het vandaan komt. Waarom zijn mensen suikerverslaafd? Hoe kan het zover komen? Dat is simpel uit te leggen. Als je door de supermarkt wandelt, zal het je verbazen in hoeveel producten je ontzettend veel toegevoegde suikers aan zal treffen. We ervaren als het ware een overvloed aan suiker.
Ook is het zo dat het eten van suiker ons een gelukkig gevoel geeft. Hoe kan dat? Zodra je iets zoetigs proeft, krijgt je brein een seintje om de hormonen dopamine en endorfine aan te maken. Dopamine staat ook wel bekend als het geluk hormoon; het geeft je een gelukkig en blij gevoel. Endorfine geeft ons een relaxed en kalm gevoel, als een soort natuurlijk vorm van high zijn. Beide gevoelens ervaren we uiteraard als erg prettig. Geen wonder dat er bij het eten van suiker geen alarmbellen afgaan…
(H)erken dat je het hebt
Nu denk je misschien: ‘Pff, een verslaving? Dat heb ik echt niet!’ Maar probeer er eens op te letten. Wat eet je zoal op een doorsnee dag? Observeer je gedrag en gedachten als je door de supermarkt loopt. Hoeveel van de producten die je graag koopt bevatten (veel) suiker? Je kunt onderzoeken of je een suikerverslaving hebt door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Heb je constant zin in eten, ook al heb je geen trek (denk aan onnodig snacken voor de lunch of na het avondeten)?
- Vind je het moeilijk om bepaalde producten helemaal niet meer te eten?
- Voel je je met regelmaat moe wanneer je te veel gegeten hebt?
- Weet je stiekem wel dat je veel gezonder zou moeten eten, maar heb je niet de motivatie om dit door te zetten?
- Eet je om je op een bepaalde manier te voelen, of een andere gemoedstoestand (zoals verdriet, schaamte of boosheid) te onderdrukken?
Oplossen
Als je jezelf overduidelijk herkent in bovenstaande vragen, is het hoog tijd om er iets aan te doen. Maar waar begin je? Een verslaving valt toch niet van de een op andere dag op te lossen? Misschien niet, maar er zijn hoop dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijker te maken en om langzaam maar zeker over te gaan naar een gezondere, suikervrije en koolhydraatarme levensstijl.
#1 Vervang ongezonde snacks voor suikervrije versies
Tja, dit is misschien wel een hele moeilijke. Dit betekent inderdaad dat je je favoriete tussendoortjes waarschijnlijk vaarwel moet zeggen. Maar dat kan makkelijker zijn dan je denkt. Haal ze gewoon niet meer in huis en sta daar niet te lang bij stil, want… je kunt gewoon andere lekkere dingen eten! Focus je daar op. Wees creatief in het bedenken van natuurlijke gezonde en toch lekkere (zoete) tussendoortjes. Bijvoorbeeld stukjes banaan gecombineerd met pure (>%72) chocolade. Of een handje amandelen met blokjes pure chocolade. Of maak zelf snackrepen en snackballetjes van dadels, noten en andere natuurlijke ingrediënten. Nog genoeg lekkers om uit te kiezen dus!
#2 Eet minder koolhydraten en meer eiwitten en gezonde vetten
Als je stopt met het eten van suikers en minder snelle koolhydraten gaat eten uit brood, rijst, pasta, aardappelen en ontbijtgranen zal je merken dat je drang naar zoetigheid al snel minder wordt. Laat je eetpatroon voor een groter deel bestaan uit natuurlijke vetten en eiwitten. Eet bijvoorbeeld meer avocado, omega 3 eieren, olijfolie, noten, zaden en pitten. Deze houden je bloedsuikerspiegel stabiel en geven je lang een verzadigd gevoel waardoor ongezond en zoet eten makkelijker te vermijden is.
#3 Wees niet te hard voor jezelf
De eerste stap is om aan jezelf toe te geven dat je af en toe wel wat gezonder zou mogen eten. Maar jezelf afbranden als dat even niet lukt is natuurlijk niet de juiste manier. Als je een keer de mist ingaat: dat is oké. Wees je ervan bewust en pak het de volgende maaltijd meteen weer op. Wees consequent, dan zal je merken dat je jezelf snel andere eetgewoonten aan kan leren. You can do this!
#4 Kies voor natuurlijk
Deze stap maakt het je een stuk makkelijker. Want als je zoveel mogelijk bewerkte producten met toegevoegde rommel (lees: geraffineerde suikers en zoetstoffen) van je menu schrapt, blijven er een hele hoop natuurlijke en gezonde producten over. Probeer zoveel mogelijk natuurlijk te koken en te eten. Dat scheelt je al een hele hoop suiker.
Wil je meer artikelen lezen van Jasper? Klik dan hier voor informatie over hoe leptine je helpt afvallen.
Tekst: Jasper Alblas voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
3 september 2015
Boerenkoolchips
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
16 september 2015
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Sabrina Stouten –