Eet jij genoeg groente en fruit? Ze beschermen ons tegen hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, chronische ziekten en obesitas. Groente en fruit moeten onderdeel worden van onze dagelijkse routine, zodat we ze niet vergeten. Soms is dat lastig, hebben we het druk en vergeten we het weleens. Hieronder staan 17 tips hoe je groente en fruit niet meer kunt vergeten.

 1. SmoothieDe redder in nood om voldoende groente en fruit in 1x binnen te krijgen. Je kunt er zoveel mee variëren als je wilt. De kans om groente en fruit te verstoppen, ook voor kinderen.
 2. PizzaZin in pizza? De basis van een pizza is eigenlijk rucola, knoflook, tomaten, avocado, paprika, champignons en aubergine. Maak van je pizza een pizzasalade.
 3. Kleurrijke saladeSla met paprika, broccoli, bessen, alfalfa, komkommer, tomaat en mandarijn is een voorbeeld van een gezonde kleurrijke salade. Het maakt het leuker om op te eten zo.
 4. Leuke fruitschaalZet op een plek waar je vaak langsloopt een fruitschaal neer met lekker en kleurrijk fruit. Dan zal je fruit als snack nemen in plaats van de koekjes in de kast. Je kunt naar de markt gaan om je fruitschaal bij te houden.
 5. Ontbijt met fruitGeen bakje havermout, muesli of een smoothiebowl kan zonder een beetje fruit. Bananen, bessen of gedroogd fruit.
 6. Een aardappelEen aardappel bevat veel goede voedingsstoffen en vezels die zorgen voor een verzadigd gevoel. Je kunt de (zoete) aardappel eten met groenten en wat bonen. Ook kun je er friet van snijden.
 7. AvondEet ’s avonds na het eten nog een stukje fruit. Bijvoorbeeld een schaaltje blauwe bessen of maak met bevroren bananen bananenijs.
 8. BevrorenZorg altijd dat je bevroren groente en fruit in de vriezer hebt liggen. Je kunt ze ontdooien wanneer jij ze nodig hebt voor bijvoorbeeld in je smoothie of hoofdgerechten.
 9. HoofdmaaltijdMaak als hoofdmaaltijd een salade. Gebruik veel verschillende (groene) groenten en voeg daar bonen, kikkererwten, zaden en noten aan toe.
 10. WrapEen snelle maaltijd nodig? Maak dan een wrap met wat hummus en veel groenten. Ook makkelijk om mee te nemen als lunch naar je werk.
 11. Snack met groentenNeem altijd een bakje groente en fruit mee naar je werk als snack. Gezond, lekker en je kunt er weer tegenaan.
 12. SlaAls je uiteten gaat, kun je vragen of ze iets willen vervangen voor sla. Zo krijg je altijd wat groente binnen.
 13. Grill je fruitKlinkt misschien gek, maar dit is ook een manier om meer fruit te eten. Ananas, perziken, bananen en appels.
 14. Rasp je groenteJe kunt overal wel geraspte groente aan toevoegen. Aan je salade, pasta, maar ook in een zelfgemaakt gezond brood of taartje.
 15. SoepHet maken van een grote portie gezonde soep zorgt ervoor dat je voor de komende tijd je lunch en diner al hebt voorbereid.
 16. Broodje met groenteMaak je eigen regel: geen broodje zonder groente of fruit. Je kunt een lekker gezond broodje maken met hummus, groenten en alfalfa. Maar je kunt ook plakjes banaan, appel of aardbeien erop doen.
 17. SapEen lekker groente-en fruitsapje zorgt ook voor je portie groente en fruit elke dag. Let wel op welk sapje je koopt. Zonder toevoegen en het liefst met ook veel groente erin.

LEES OOK: Deze gewoonte verstoort je hormonen en dit is wat je er tegen kunt doen.

Tekst: Tisha den Otter

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten