Dat yoga populair is weten we allemaal. Rage of niet, om de positieve effecten van deze mind-body beoefening kun je niet heen. Wanneer je deze eenmaal hebt ervaren, wil je niet anders meer. Wat maakt yoga zo verslavend?

Naast dat je door lichamelijke beoefening een gelukzalig gevoel krijgt, breng je met yoga ook je geest tot rust. Dat is beide natuurlijk een heerlijk gevoel, maar wist je dat naast dit kortdurende effect, yoga ook bijdraagt aan jouw welzijn in het dagelijks leven? De volgende vijf effecten kun je verwachten:

  1. Een mini-retraite voor een sterke basis

Iedere keer dat jij voor je yogales kiest, kies je voor jezelf. Een uur lang geen telefoon, internet, socializen en je volledig op jouw lichaam en geest richten, is als een mini-retraite. Ondanks alle af- en verleidingen, steeds weer kiezen voor je yogamatje kiezen, traint je voor jezelf te zorgen en jouw behoeften serieus te nemen. Dit kan jouw mindset drastisch veranderen en je een sterke basis geven om uit te leven.

  1. Je signalen tijdig herkennen

Yoga beoefenen leert jou je lichaam beter kennen. Je merkt eerder wanneer je goed in je vel zit of wanneer er iets loos is. Je ervaart je grenzen eerder. Dit werkt op den duur door in het dagelijks leven, waardoor je beter voelt wat je wel en niet goed doet. Fysiek merk je bijvoorbeeld op wanneer je spieren aanspant of je adem inhoudt. Je leert dit herkennen en los te laten.

Ook herken je je mentale weerstand eerder, ben je meer in verbinding met je gevoelens en met wat het is dat je humeur beïnvloedt. Doordat je dit herkent hebben emoties minder grip op je. Conclusie: je laat je minder beïnvloeden door datgene om je heen.

  1. Figuurlijk flexibel

Van yoga word je flexibel, dat weet iedereen, maar wist je dat je vanuit de elasticiteit die in je lichaam ontstaat ook meer elasticiteit in je hoofd ervaart? Het denken wordt flexibeler en je denkt eerder in mogelijkheden dan in problemen.

  1. Energie efficiënt

Wanneer je yang vormen (‘mannelijkere vorm’ van yoga) beoefent, zoals Ashtanga of poweryoga komt daar ook veel core training bij kijken. Je spieren worden sterken. Hierdoor worden inspanningen in het dagelijks leven een stuk gemakkelijker. Even een struik uit de tuin graven? Geen probleem! Een zware koffer tillen? Kom maar door! Alles kost je minder energie en dat is dus superhandig.

  1. Geen vierkante ogen meer

Gedurende de dag zitten wij over het algemeen veel meer in ons hoofd dan in ons lichaam. Het is net alsof deze twee soms totaal los van elkaar bestaan. Moe? Gooi er een bak koffie in en we kunnen weer door. Vierkante ogen aan het eind van de dag? Achteraf gezien had je gewoon even wat pauzes moeten nemen van je beeldscherm.

Yoga versterkt de verbinding tussen lichaam en geest. Tijdens yoga werken je lichaam en geest samen om bewegingen te maken en poses aan te houden. Hoe meer je dit oefent, hoe meer je dit positieve effect integreert in je dagelijks leven. Doordat je bijvoorbeeld bewuster bent van hoe het met je lichaam gaat kun je In plaats van terugvallen op een bakje koffie, een korte pauze nemen of een uurtje eerder naar bed gaan.

Verslavend

Wat maakt deze effecten nu zo verslavend? Het antwoord is heel simpel: omdat het werkt. Wanneer je eenmaal bewust bent geworden van wat yoga je kan bieden en je de positieve effecten ervaart, is het lastig om hier niet voor te kiezen.

Wellicht zijn er ook andere sporten die soortgelijke positieve effecten op jou hebben. Wat is jouw favoriete sport en wat haal jij hieruit? We horen het graag!

Tekst: Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten