We ontkomen er niet meer aan: sociale media. Het is leuk en het is handig, dus zonder kunnen we bijna niet meer. Vraag je je weleens af hoe het leven zou zijn geweest zonder deze netwerkmogelijkheden?
Er is in een korte tijd veel veranderd in ons sociale leven. Wat ooit begon met inbellen, e-mailen, een CU2 profiel aanmaken en een tijd later met krabbels achterlaten op Hyves, is nu uitgelopen tot het constant bereikbaar zijn via vele kanalen. Wat is het effect hiervan op onze sociale relaties eigenlijk?
Het effect van sociale media
-
Er is geen barrière van tijd en plaats.
Je blijft gemakkelijk in contact met mensen die over de hele wereld ontmoet. Er is geen barrière van tijd en plaats.
-
Het is gemakkelijk veel contacten te onderhouden.
Al je contacten vind je eenvoudig bij elkaar en de drempel om contact te leggen is heel klein geworden. Je hoeft niet eens van je stoel af te komen. We zijn allemaal veel toegankelijker met een social media account.
-
Meer digitaal contact dan echt contact.
Een logisch gevolg hiervan is dat we steeds meer contact in het echt gaan vervangen voor digitaal contact.
-
Contact via sociale media kan eenzaamheid verdrijven.
Vooral oudere mensen, mensen die alleen zijn of die om wat voor reden dan ook geen dagelijkse bezigheid buiten de deur hebben, kunnen zich minder eenzaam voelen door online contacten te onderhouden of vriendschappen te sluiten.
-
De manier waarop we vrienden maken is veranderd.
Soms ontstaan vriendschappen in eerste instantie online, via een andere connectie of door iemand te volgen op Instagram. Je ontmoet deze mensen soms pas in het echt nadat een vriendschap online al is begonnen.
-
Makkelijker in contact komen met gelijkgestemden.
Door je interesses te volgen op sociale media ontmoet je snel gelijkgestemden. Voorheen deed je dit door het huis uit te gaan en je interesses achterna te gaan, zoals lid worden van een vereniging. Nu kan dat vanuit je luie stoel en er is nog veel keuze aan mensen ook!
-
Je wordt gemakkelijker misleid of teleurgesteld.
Door online contacten te maken heb je nooit een helder beeld van wie iemand is. De kans om misleid of teleurgesteld te raken is dan ook een stuk groter.
-
Je raakt zelf geabsorbeerd.
Zelf doe je er ook aan mee: jezelf zo goed mogelijk doen voorkomen op je sociale profielen. Je bent steeds meer bezig met de beste foto uitzoeken en het perfecte tekstje typen, dat we wellicht allemaal mini-narcisten aan het worden zijn.
-
Je gaat je (onbewust) vergelijken met anderen.
Omdat iedereen zich van de beste kant wil laten zien op sociale media, ben je al gauw geneigd jezelf te vergelijken met anderen. Dit gebeurt veelal ook onbewust. Dit maakt vaak onzeker en je kunt je er geïsoleerd door voelen. Wanneer je veel online vrienden of volgers hebt, lijkt dus alsof je veel verbinding maakt met anderen, maar in de realiteit voel je je er mogelijk eenzamer door.
-
Je kan er stress of schaamte door ervaren.
We willen online graag zo goed mogelijk overkomen. Dit kan er ook voor zorgen dat we stress of schaamte ten opzichte van anderen ervaren, wanneer er mogelijk iets negatiefs over ons verschijnt. Een foto van een feestje, die je liever privé had gehouden bijvoorbeeld, kan aanvoelen als een ramp.
-
Onze eigenwaarde wordt afhankelijk van het aantal likes dat we krijgen.
Krijgt je buurvrouw meer likes op een nieuwe profielfoto dan jij? Dat kan dan toch even zeer doen. We weten dat het nergens op slaat, maar toch voelen we het. Zo zijn sommigen ook gevoelig voor het aantal vrienden of volgers dat zij hebben. Wanneer we zoveel mogelijk vrienden of volgers willen, worden de relaties automatisch ook minder oprecht en diepgaand.
-
Je bent veel minder in het hier en nu.
Herken je dat je vaak foto’s maakt om te delen met je vrienden in plaats van dat je om je heen kijkt en in je opneemt wat er eigenlijk te zien is? We denken in ‘social-share-mogelijkheden’ en we missen het moment.
-
Je bent erg afgeleid.
Vooral wanneer je met vrienden, familie of collega’s bent en je steeds op je telefoon bezig bent om met anderen te communiceren. Dit is frustrerend voor de mensen om je heen en het weerhoudt je ervan echt contact te maken met de mensen die daadwerkelijk aanwezig zijn. Mensen die echt verbinding maken, gaan elkaar spiegelen. Dat gaat dus een beetje moeilijk als er telefoonscherm tussen zit.
-
Sociale media werken verslavend.
We raken verslaafd aan het laatste nieuws kijken op onze sociale apps. Onze hersenen zoeken constant naar nieuwe prikkeling en sociale media voeden deze neiging. Al met al zorgt dat ervoor dat we veel onrust ervaren en onze aandachtspanne steeds verder verslapt.
-
Oorzaak van jaloezie en wantrouwen.
Binnen een relatie kan het veelvoudig gebruik van sociale media zorgen voor wantrouwen, verdenkingen en jaloezie. Wanneer hij iets te vaak een foto van een andere vrouw liket of je heel veel mannelijke vrienden hebt bijvoorbeeld. Er is een correlatie aangetoond tussen het veelvoudig gebruik van sociale media en slechte huwelijken en scheidingen.
Zijn sociale media nu goed of slecht voor relaties?
Sociale media, bedoeld om contacten te leggen en onderhouden, zijn leuk en handig, maar kunnen ook averechts werken. Er is qua sociale media gebruik geen sprake van goed of slecht, maar het gaat er voornamelijk om hoe je deze gebruikt. Zoals met alles in het leven gaat het om balans. Iets wat helpt om jouw sociale media gebruik te evalueren is jezelf af te vragen: doet dit me goed? Brengt dit me iets positiefs? Is jouw antwoord een nee, klik de website of de app dan weg en kies ervoor iets te doen wat je wel iets goeds brengt.
Ben je benieuwd hoe je goede relaties onderhoudt? Lees dan eens over 9 tekenen van een gezonde relatie, hoe je je relatie levendig houdt. Wil je meer weten of het breken van je symbiotische relatie met je telefoon? Ook daar hebben wij leesvoer over!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2017
Top 10 favoriete webshops van de redactie
9 november 2018
‘Help! Ik ben model’ van Tanja Kok
24 november 2017
Met deze 9 tips word jij scherper van geest en meer gefocust
14 april 2021
Beter en lekkerder slapen? Dat doe je met deze tips!
26 februari 2019
Bah, hooikoorts: dit is wat je er tegen kunt doen
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
16 september 2019
10 tips waarmee je een goede relatie geweldig maakt
30 september 2019
Boekentips voor in de herfst! Want lezen is heerlijk knus
17 oktober 2018
Winactie: Weleda Roomsprays
20 september 2018
Een onbezorgd leven voor elk kind, dat wil je als ouder toch?
24 februari 2018
Zes natuurlijke manieren om te kalmeren
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
28 september 2016
DETOXEN MET KRYSTL TIJDENS HET ZENZO YOGA WEEKEND
8 februari 2018
Lachen is gezond: zo lach je meer in het dagelijks leven
2 augustus 2019
De liefde: hoe houd je het leuk?
10 januari 2017
Korting op online masterclass Michael Pilarczyk
11 april 2017
Ik slaap 10 keer lekkerder door dit bed
26 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –