Streven naar een verbeterde versie van onszelf
Moeten we blijven streven naar een verbeterde versie van onszelf? Moeten we ons erbij neerleggen hoe we er nu uitzien? Of ligt de waarheid in het midden? En zo ja, hoe ziet zo’n midden er dan uit? En belangrijker nog, hoe werkt dat dan in de praktijk? Moeten we ons lichaam veranderen of aanvaarden? Dat is de vraag. De afgelopen turbulente jaren hebben mij leren schipperen tussen deze twee uitersten: veranderen versus aanvaarden.
Onvrede over je eigen lichaam
Je herkent het vast wel; je kijkt in de spiegel of leest een tijdschrift en denkt: ‘Ik zou willen dat ik strakker was en dat mijn buikje en/of borsten niet zo hangen’. Je gaat diëten, sporten, detoxen, ondergaat darmspoelingen en neemt een borstvergroting. Allemaal uit onvrede over je eigen lichaam. Al die tijd heb je een (waarschijnlijk onrealistisch) mentaal plaatje waar je naar streeft. Na enkele maanden (of onze die-hards; jaren) heb je er genoeg van en denk je; ‘ja dahag iedereen neemt mij maar zoals ik ben’ en ‘het leven moet wel leuk blijven hoor, dus ik geef het op’.
Onvrede vs. whatever
Het aloude spanningsveld van aan de ene kant ontevreden zijn over je eigen lichaam en wensen dat je er anders uit ziet en aan de andere kant; een whatever hebben over hoe je lichaam er uitziet.
Negatieve gedachten
Sluit het één het ander uit? Sluit veranderen aanvaarden uit? Sluit het veranderen van je lichaam, het aanvaarden van je lichaam uit? Ja! Wel als jouw motivatie voor lichaamsverandering ligt bij jouw mentale onvrede. Ah, de negatieve gedachten weer; little fuckers. Wanneer je blijft geloven dat jouw lichaam niet ok is zoals het er nú uitziet, heb je een negatieve motivatie om je lichaam te verbeteren. Zodra je een positieve motivatie hebt om je lichaam te verbeteren, bestaat er de mogelijkheid om je lichaam te aanvaarden èn te verbeteren.
De beste versie van jouw lichaam
Veranderen met aanvaarden van je lichaam is de gezonde combinatie waar ik persoonlijk in geloof. Je gaat altijd voor de beste versie van je lichaam. Daar hoort dan ook gezonde eetkeuzes en de 80/20 regel bij, hierbij eet je 80% van de tijd gezond waardoor je 20% ruimte hebt voor mindere gezonde keuzes. Tevens aanvaard je het slappe buikje na de bevalling en de rimpels in je gezicht (nee je hoeft niet alles weg te spuiten).
Van je lichaam houden
Bij veranderen mèt aanvaarden heb je niet de instelling van: ‘ik verwens mijn lichaam en wil dat het anders is, daarom ga ik sporten & detoxen’. Maar; ‘ik hou van mijn lichaam en geef het graag het beste, daarom ga ik sporten & detoxen’. Zoals je ziet blijft sporten & detoxen op het lijstje staan, maar worden deze handelingen niet ingegeven uit weerstand.
Liefde en respect
Niks mis met de beste versie van je eigen lichaam te willen, alleen het uitgangspunt en drijfveer is uit liefde en respect. Voelt (ook lichamelijk) toch veel lekkerder.
Tekst: Liane den Hartog voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
7 april 2023
Chocolade smoothie
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
14 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –