Streven naar een verbeterde versie van onszelf
Moeten we blijven streven naar een verbeterde versie van onszelf? Moeten we ons erbij neerleggen hoe we er nu uitzien? Of ligt de waarheid in het midden? En zo ja, hoe ziet zo’n midden er dan uit? En belangrijker nog, hoe werkt dat dan in de praktijk? Moeten we ons lichaam veranderen of aanvaarden? Dat is de vraag. De afgelopen turbulente jaren hebben mij leren schipperen tussen deze twee uitersten: veranderen versus aanvaarden.
Onvrede over je eigen lichaam
Je herkent het vast wel; je kijkt in de spiegel of leest een tijdschrift en denkt: ‘Ik zou willen dat ik strakker was en dat mijn buikje en/of borsten niet zo hangen’. Je gaat diëten, sporten, detoxen, ondergaat darmspoelingen en neemt een borstvergroting. Allemaal uit onvrede over je eigen lichaam. Al die tijd heb je een (waarschijnlijk onrealistisch) mentaal plaatje waar je naar streeft. Na enkele maanden (of onze die-hards; jaren) heb je er genoeg van en denk je; ‘ja dahag iedereen neemt mij maar zoals ik ben’ en ‘het leven moet wel leuk blijven hoor, dus ik geef het op’.
Onvrede vs. whatever
Het aloude spanningsveld van aan de ene kant ontevreden zijn over je eigen lichaam en wensen dat je er anders uit ziet en aan de andere kant; een whatever hebben over hoe je lichaam er uitziet.
Negatieve gedachten
Sluit het één het ander uit? Sluit veranderen aanvaarden uit? Sluit het veranderen van je lichaam, het aanvaarden van je lichaam uit? Ja! Wel als jouw motivatie voor lichaamsverandering ligt bij jouw mentale onvrede. Ah, de negatieve gedachten weer; little fuckers. Wanneer je blijft geloven dat jouw lichaam niet ok is zoals het er nú uitziet, heb je een negatieve motivatie om je lichaam te verbeteren. Zodra je een positieve motivatie hebt om je lichaam te verbeteren, bestaat er de mogelijkheid om je lichaam te aanvaarden èn te verbeteren.
De beste versie van jouw lichaam
Veranderen met aanvaarden van je lichaam is de gezonde combinatie waar ik persoonlijk in geloof. Je gaat altijd voor de beste versie van je lichaam. Daar hoort dan ook gezonde eetkeuzes en de 80/20 regel bij, hierbij eet je 80% van de tijd gezond waardoor je 20% ruimte hebt voor mindere gezonde keuzes. Tevens aanvaard je het slappe buikje na de bevalling en de rimpels in je gezicht (nee je hoeft niet alles weg te spuiten).
Van je lichaam houden
Bij veranderen mèt aanvaarden heb je niet de instelling van: ‘ik verwens mijn lichaam en wil dat het anders is, daarom ga ik sporten & detoxen’. Maar; ‘ik hou van mijn lichaam en geef het graag het beste, daarom ga ik sporten & detoxen’. Zoals je ziet blijft sporten & detoxen op het lijstje staan, maar worden deze handelingen niet ingegeven uit weerstand.
Liefde en respect
Niks mis met de beste versie van je eigen lichaam te willen, alleen het uitgangspunt en drijfveer is uit liefde en respect. Voelt (ook lichamelijk) toch veel lekkerder.
Tekst: Liane den Hartog voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
7 april 2023
Chocolade smoothie
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
10 maart 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –