Streven naar een verbeterde versie van onszelf
Moeten we blijven streven naar een verbeterde versie van onszelf? Moeten we ons erbij neerleggen hoe we er nu uitzien? Of ligt de waarheid in het midden? En zo ja, hoe ziet zo’n midden er dan uit? En belangrijker nog, hoe werkt dat dan in de praktijk? Moeten we ons lichaam veranderen of aanvaarden? Dat is de vraag. De afgelopen turbulente jaren hebben mij leren schipperen tussen deze twee uitersten: veranderen versus aanvaarden.
Onvrede over je eigen lichaam
Je herkent het vast wel; je kijkt in de spiegel of leest een tijdschrift en denkt: ‘Ik zou willen dat ik strakker was en dat mijn buikje en/of borsten niet zo hangen’. Je gaat diëten, sporten, detoxen, ondergaat darmspoelingen en neemt een borstvergroting. Allemaal uit onvrede over je eigen lichaam. Al die tijd heb je een (waarschijnlijk onrealistisch) mentaal plaatje waar je naar streeft. Na enkele maanden (of onze die-hards; jaren) heb je er genoeg van en denk je; ‘ja dahag iedereen neemt mij maar zoals ik ben’ en ‘het leven moet wel leuk blijven hoor, dus ik geef het op’.
Onvrede vs. whatever
Het aloude spanningsveld van aan de ene kant ontevreden zijn over je eigen lichaam en wensen dat je er anders uit ziet en aan de andere kant; een whatever hebben over hoe je lichaam er uitziet.
Negatieve gedachten
Sluit het één het ander uit? Sluit veranderen aanvaarden uit? Sluit het veranderen van je lichaam, het aanvaarden van je lichaam uit? Ja! Wel als jouw motivatie voor lichaamsverandering ligt bij jouw mentale onvrede. Ah, de negatieve gedachten weer; little fuckers. Wanneer je blijft geloven dat jouw lichaam niet ok is zoals het er nú uitziet, heb je een negatieve motivatie om je lichaam te verbeteren. Zodra je een positieve motivatie hebt om je lichaam te verbeteren, bestaat er de mogelijkheid om je lichaam te aanvaarden èn te verbeteren.
De beste versie van jouw lichaam
Veranderen met aanvaarden van je lichaam is de gezonde combinatie waar ik persoonlijk in geloof. Je gaat altijd voor de beste versie van je lichaam. Daar hoort dan ook gezonde eetkeuzes en de 80/20 regel bij, hierbij eet je 80% van de tijd gezond waardoor je 20% ruimte hebt voor mindere gezonde keuzes. Tevens aanvaard je het slappe buikje na de bevalling en de rimpels in je gezicht (nee je hoeft niet alles weg te spuiten).
Van je lichaam houden
Bij veranderen mèt aanvaarden heb je niet de instelling van: ‘ik verwens mijn lichaam en wil dat het anders is, daarom ga ik sporten & detoxen’. Maar; ‘ik hou van mijn lichaam en geef het graag het beste, daarom ga ik sporten & detoxen’. Zoals je ziet blijft sporten & detoxen op het lijstje staan, maar worden deze handelingen niet ingegeven uit weerstand.
Liefde en respect
Niks mis met de beste versie van je eigen lichaam te willen, alleen het uitgangspunt en drijfveer is uit liefde en respect. Voelt (ook lichamelijk) toch veel lekkerder.
Tekst: Liane den Hartog voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 mei 2014
Mom in shape
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
13 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –