Je hoort vaak dat je vette vis moet eten om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Maar welke vis bedoelen ze dan? Zalm, makreel, sardientjes? In dit artikel hebben wij voor jou op een rijtje gezet welke vissoorten een goede bron van omega 3 zijn.
Wilde zalm
Wilde zalmen eten zelf voornamelijk algen en plankton. Hierdoor zijn zij minder vet dan de ‘gewone’ zalm, maar toch een goede bron voor omega 3. Vooral als je zwanger bent of als je een gezondheidsboost kunt gebruiken is het goed om wilde zalm te eten. Wilde zalm bevat namelijk betere stoffen dan gewone zalm en is in zijn algemeenheid gezonder.
Haring
Haring, we kennen hem allemaal, het glibberige visje dat je ondersteboven zo in je mond kunt schuiven met wat uitjes en augurk. Je moet ervan houden, ik vind het heerlijk. Haring is super gezond en een hele goede bron van omega 3 vetten. Probeer het eens in combinatie met een toastje, of als je het lekker vindt, gewoon met wat uitjes en augurk.
Mosselen
Mosselen zijn eigenlijk schelpdieren en geen vette vis, maar dit maakt niet uit. Ze zitten namelijk nog steeds vol met vetzuren. Eigenlijk zijn mosselen een van de beste keuzes als het gaat om schelpdieren. Ze bevatten namelijk meer omega 3 dan kreeft, krab, garnalen en coquilles.
Ansjovis
Ansjovis is veel meer dan dat super zoute kleine reepje dat je door de dressing van een caesar salad doet of op je pizza krijgt. In Spanje marineren ze ansjovis in hun huidje met olie en azijn en eten deze als tapas in combinatie met brood en bier. Net als haring zit ansjovis bommetje vol met omega 3 vetten.
Sardientjes
Sardientjes ken je waarschijnlijk vooral uit blik. Misschien koop je deze wel eens. Maar nog lekkerder zijn ze vers en bijvoorbeeld geroosterd op de barbecue. Omdat sardientjes klein zijn en kort leven hebben zij veel minder kwik in hun vlees dan grotere en oudere vissen. Win-win dus.
Makreel
Makreel kan wel 20 jaar leven. Mijn lievelings is gerookte of gegrilde makreel. Heerlijk met een beetje olijfolie, zout en limoen. Net als met andere vissoorten, maakt het bij makreel zeker verschil welk type je neemt. Atlantische makreel bevat namelijk veel meer omega 3 dan andere soorten.
Omega 3 supplement
Het kan zeker geen kwaad om, naast het regelmatig eten van vis, ook een visolie supplementen te nemen.
Ik kies zelf liever voor een vegan variant op basis van algen-olie. Algen zijn de primaire en hiermee zuiverste bron van de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Daarom kies ik voor deze vegan versie van deze gezonde meervoudig onverzadigde vetten. En het is ook de meest duurzaamste optie voor het milieu.
Klik hier om mijn vegan omega 3 algen supplement te bestellen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
21 augustus 2017
Avocado risotto
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
31 juli 2014
A kiwi a day…
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
18 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –