Mindful eten

Wil jij nog een paar kilo kwijtraken? De volgende kleine aanpassingen in jouw avondroutine helpen jou om zonder te diëten, toch die laatste kilo’s te verliezen, minful eten gaat je helpen!

Doe boodschappen met een gevulde buik

Stel je voor, je bent net klaar met je werk. Je hebt al lekker veel trek, snel nog even boodschappen doen. Wacht, even terugspoelen. Bescherm jezelf door zonder honger de supermarkt binnen te stappen. Je cravings zorgen ervoor dat je makkelijk naar producten grijpt die je zonder trek niet koopt. Je kiest dan eerder voor producten die je trek snel zullen beantwoorden. Neem een gezond tussendoortje voordat je naar binnen gaat en houd je aan jouw boodschappenlijstje.

Profiteer van volume voeding

Groenten kunnen een maaltijd veel volume geven waardoor jij eerder het gevoel hebt dat je genoeg hebt gegeten. Heerlijk, een bord vol eten die je helemaal leeg mag eten! Misschien kun je zelfs iets minder rijst of pasta opscheppen omdat de groenten al een vol gevoel geven.

Aan tafel!

Het eten is klaar, je hebt druk staan koken en het huis vult zich met de heerlijke geur van jouw nieuwe gerecht. Je roept ‘aan tafel’ in de hoop dat je kinderen zich verzamelen. De tafel is nog niet gedekt. Dan toch maar even snel voor de televisie eten? Hmm… beter van niet. Zonder televisie of krant ben je je veel meer bewust van hoeveel jij in je mond stopt en hoe lang je al aan het eten bent. Bovendien is het moment aan tafel een perfect moment om aandacht te hebben voor elkaar als gezin.

Kies je bord bewust

Oké, toch nog even snel de tafel dekken dus. Glazen, bestek, borden… Kies de kleinere borden. Grote borden zorgen voor ruimte om meer eten op te scheppen. Ongemerkt eet je meer dan dat voor jou op dat moment nodig is. Kijk eens of je met een kleiner bord ook voldoende verzadigd raakt.

Schep alvast in de keuken op

Net voordat je de pannen naar de tafel bracht besloot je om het eten in de keuken alvast op te scheppen. Slim! Wanneer de pannen voor je neus op tafel staan ben je sneller geneigd om nog eens op te scheppen of de lekkere ingrediënten uit de pan te prikken. Je portie bepalen voordat je aan tafel gaat zitten is een handige tool om nog eens extra goed na te denken of nog een keer opscheppen echt nodig is.

Gebruik honger als graadmeter

Iedereen heeft een bord vol geschept, nu jij nog. Je schat in hoeveel eten je nodig hebt om je weer vol te voelen. Wij zijn geneigd ons volledig vol te eten, terwijl wij het niet eens merken wanneer wij 20% minder eten! Je hoeft je na het eten dus niet vol te voelen, als de ergste honger maar is gestild.

Neem je tijd

Probeer tijdens het eten je tijd te nemen. Rustig eten zorgt ervoor dat jij met minder eten ook al verzadigd raakt. Probeer daarom goed op het eten te kauwen en een kleinere lepel of vork kan helpen om kleinere happen te nemen.

Pas deze aanpassingen ook eens toe op andere eetmomenten van de dag, zoals tijdens het ontbijt en de lunch. Je zult zien dat je er na een tijdje vanzelf een gewoonte van maakt. In combinatie met een gezonde leefstijl kun je met deze tips zonder al teveel moeite die extra winterkilo’s kwijt raken, net voordat de zomer er echt weer is!

Tekst: Nanou Min voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten