Smoothies zijn een perfecte manier om in een keer een grote hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar zo’n koude smoothie met bevroren stukjes groente en fruit klinkt een stuk minder aantrekkelijk nu het weer een stuk kouder is.

Smoothies zijn ideaal om regelmatig als maaltijdvervanger te drinken wanneer je je gewicht op peil wilt houden. Maar in de wintermaanden ga je waarschijnlijk veel liever voor iets warms.

5 geheimen die jouw smoothie warm en winters maken

Goed nieuws: je kunt je gezonde smoothies warm en winters maken, terwijl ze nog steeds net zo gezond zijn. Heb jij het vaak koud in de winter en wil je in deze maanden graag je energie op peil houden? Dan zijn deze smoothietips het uitproberen waard.

1. Ontdooien

Misschien ietwat voor de hand liggend, maar of je bevroren of ontdooid fruit toevoegt aan je smoothie kan een wereld van verschil maken. Zorg er in de wintermaanden daarom voor dat je je bosbessen, bramen, aardbeien of frambozen van tevoren ontdooid hebt, voordat je ze aan je smoothie toevoegt. Omdat bessen natuurlijk van het zomerseizoen zijn, is het logisch dat je het voornamelijk met de bevroren variant moet doen. Doe ze daarom ’s avonds in een bakje in de koelkast om ze te laten ontdooien. Vergeten? Doe ze in een zakje en houd ze even onder de hete kraan voordat je ze aan je smoothie toevoegt.

2. Warme kleuren

Nu denk je misschien: wat heeft de kleur van voedsel nu met kou of warmte te maken? Toch is het medicinaal gezien echt zo dat koele kleuren, zoals blauw, groen en paars meer verkoelend werken. Rood, oranje en geel zijn warmere kleuren die je eerder een warm gevoel geven.

Een voorbeeld: limoen is verkoelend groen, tegenover citroen in een warme, gele kleur. Ga in de winter vaker voor een smoothie met bijvoorbeeld rode biet erin. Dit geeft je een warmer gevoel. Je kunt er natuurlijk best frisse groenten bij doen, maar de smoothie blijft dan snel wat rood. Een van mijn favoriete smoothie is die met rode biet, bosbessen, een scheutje amandelmelk wat pecannoten en een snuf kaneel. Ideaal om te drinken als ontbijt wanneer je buikvet wilt verbranden.

3. Ga niet voor tropisch

Veel fruit dat we in smoothies gebruiken, wordt geteeld in een tropisch klimaat. Denk aan mango, ananas of, en dit stuk fruit ligt toch wel aan de basis van veel smoothies, banaan. Fruit dat het beste groeit in tropische omstandigheden werken echter veelal verkoelend. Ga daarom in deze tijd van het jaar liever voor vruchten die meer in gematigd klimaat worden geteeld en die ook in Nederland kunnen groeien, zoals appels en peren. 

4. Denk op energetisch niveau

Klinkt als abracadabra? Het is eigenlijk heel simpel. Er zit een verschil tussen groente en fruit dat snel groeit en dat juist meer tijd nodig heeft om te groeien voor je het kunt oogsten. Snelgroeiende groente, zoals slablaadjes, werken meer verkoelend. Groente en fruit dat juist meer tijd nodig heeft om te groeien, zoals pompoen en boerenkool, zijn verwarmend.

Gebruik deze daarom meer in je smoothies in deze tijd van het jaar. Pompoen met peer, amandelmelk en koekkruiden zijn een goede verwarmende combinatie. Heerlijk om je dag mee te beginnen als je de avond daarvoor een borrel of een etentje hebt gehad waarbij je iets teveel of ongezond hebt gegeten of gedronken. Zo blijf je mooi in balans.

5. Warme ingrediënten in elke smoothie

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt er vanuit gegaan dat voedsel verkoelend, neutraal of verwarmend kan zijn. Meer verwarmende voedingsmiddelen die perfect zijn voor in jouw smoothie, zijn kruiden zoals kardemom, kaneel, kruidnagel, basilicum, nootmuskaat en kurkuma.

Bij fruit kun je denken aan bessen, appel, peer, citroen en kersen. Groentesoorten die verwarmend werken zijn boerenkool, pompoen en zoete aardappel. Maar denk ook aan gember, dadels, walnoten en kokosnoot. Voor een warme, winterse smoothie kun je een aantal van deze ingrediënten eenvoudig combineren met de meer verkoelende, voor de hand liggende bestanddelen, zoals banaan of mango. Wees creatief en geniet!

Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten