Ben je net wat kilo’s afgevallen heb je je streefgewicht bereikt? Wat goed! Het belangrijk om nu een gezond gewicht te behouden. Wij geven je tips!  

Zo behoud je een gezond gewicht

Je moet je eigen balans vinden in het hebben van een gezonde levensstijl voor jezelf en voor je lichaam. Je lichaam heeft de afgelopen tijd veel moeten doorstaan en zelf wil je graag het mooie gewicht behouden. Hieronder staan tips hoe je een gezond gewicht behoud en voorkomt dat je gaat jojoën.

1. Gezond eten

Gezond eten is heel belangrijk voor een gezonde levensstijl en behoud van een gezond gewicht. Val niet terug in oude gewoonten, maar blijf de gezonde gewoonten voortzetten. Eet gevarieerd en kies voor gezonde producten. Daarnaast mag je zeker af en toe iets lekkers. Je kunt er bijvoorbeeld een gezonde variant van maken.

Of neem wat lekkers, geniet en voel je achteraf niet schuldig. Je komt niet gelijk aan van een keer wat ongezonds. Ga daarna weer door met je gezonde levensstijl en zo zorg je voor een goede balans. Deze balans zorgt ervoor dat je de gezonde levensstijl kunt vasthouden.

2. In balans blijven

Je hebt in de afgelopen tijd meer energie verbrand dan je binnen hebt gekregen. Nu moet je net zoveel calorieën eten als je verbruikt. Je lichaam heeft minder calorieën nodig als je bent afgevallen. Verschillende processen in je lichaam kosten nu minder energie dan voordat je was afgevallen en dus heeft je lichaam ook minder calorieën nodig om in balans te blijven. Eet dus niet meer zoveel calorieën als je voor het afvallen deed.

Om te weten of jouw balans goed is, is het belangrijk om je gewicht in de gaten te houden. Doe dit niet elke dag, maar bijvoorbeeld één keer per week of één keer in de twee weken. Doe dit op vaste momenten. Zo kun je goed in de gaten houden of je aankomt, afvalt of op gewicht blijft. Het is normaal dat je gewicht de ene keer iets meer of minder is dan de vorige keer. Het belangrijkste is om te kijken of je gewicht niet ineens heel erg toeneemt of afneemt en zo te zien of je een goede balans hebt.

3. Blijven bewegen

Beweging houdt je spieren en gewrichten soepel. Daarnaast zorgt sporten voor het blijven op een gezond gewicht, een fitter lichaam en een goede conditie. Houdt vijf dagen in de week een half uur per dag bewegen aan en kies een sport die je leuk vindt. Sporten en bewegen zorgen ook voor een gezonde en blije geest.

4. Genieten en hou vol

Het is belangrijk om te genieten van wat je hebt bereikt. Wees niet bang om na een periode van afvallen weer snel aan te komen. Maak het voor jezelf leuk. Kies een sport die je leuk vindt, verwen jezelf met leuke dingen en zorg voor voldoende rust. Een gezond lichaam en een gezonde levensstijl zorgen voor een gezonde geest. Het belangrijkste is om niet op te geven en vol te houden. Iedereen moet voor zichzelf een balans vinden en dat kost tijd. Gun jezelf die tijd om te zien wat het beste voor jou werkt.

 

Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten