De meeste diëten kosten een hoop tijd, geld en energie. En misschien nog wel het meest vervelend: ze boeken meestal weinig resultaat. Toch is er één eeuwenoud direct dat na al die jaren nog steeds effectief blijkt.

Het ketogeen dieet. Een goed onderzocht dieet dat werkt om af te vallen maar ook voordelen voor je gezondheid biedt. In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt.

Afvallen

In de medische wereld is het ketogeen dieet al heel lang bekend. Het werd toen o.a. gebruikt bij kinderen met epilepsie en als middel tegen diabetes type 2. Het ketodieet had gunstige invloed op bloedwaarden, neurologische problemen, slaapproblemen en….. mensen bleken er van af te vallen! Dat zorgde ervoor dat het dieet ook buiten de medische wereld populair werd.

Ketose

Wat het ketogeen dieet anders maakt dan andere diëten is het benutten van ketose. Dit is een andere naam voor de metabolische staat van je lichaam als je geen glucose maar vetten gebruikt voor energie. Dat bereik je door vooral veel vetten te eten en zo min mogelijk koolhydraten. Door het vermijden van koolhydraten komt er minder glucose in je bloed. Als reactie daarop gaat je lever vetcellen afbreken zodat ze voor energie gebruikt kunnen worden.

Strikte verhoudingen

Het ketogeen dieet is erg strikt als het gaat om de inname van koolhydraten en andere voedingsmiddelen. Een kleine afwijking kan het dieet al tegenwerken. Vooral de eerste periode om in ketose te raken is het zwaarst. Dan wordt uitgegaan van een verhouding van 80% vetten en 20% eiwitten van het totale aantal calorieren per dag. Wanneer je dan eenmaal “in ketose” bent geraakt, kun je met behulp van een keto calculator de verhoudingen wijzigen naar bijvoorbeeld 65% vet, 30% eiwitten en 5% koolhydraten.

Gezondheidsvoordelen

Ondanks de striktheid heeft het dieet vele voordelen. Het is aangetoond effectief te zijn om af te vallen en heeft aantoonbare effecten op epilepsie, diabetes type 2 en andere aandoeningen. Een aantal van de belangrijkste voordelen op een rij:

 • Gewichtsverlies en vet verbranding
 • Lagere bloeddruk en lager cholesterol
 • Minder triglyceriden
 • Verbeterde insulinegevoeligheid
 • Verbeterde concentratie
 • Minder hongergevoel
 • Betere stemming, minder angst

Tips

Mocht je het ketogeen dieet willen volgen dan zijn er een aantal handige tips.

 1. Koop voorraad en plan wat je gaat eten. Bepaalde producten zoals vlees, vis, kaas, eieren, noten, olie en avocado zul je veel gaan eten. Haal voldoende in huis, plan je maaltijden en voorkom de verleiding tot koolhydraten.
 2. Meet geregeld of je in ketose bent en houd je vooruitgang bij. Je kunt er niet vanuit gaan dat wanneer je eenmaal in ketose bent, je weer meer koolhydraten kunt gaan eten. Regelmatig meten is weten.
 3. Zorg dat je voldoende groenten eet. Tijdens het ketogeen dieet is het belangrijker dan normaal om groenten te eten, liever zelfs nog meer dan normaal. De kleine hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt hoort voor een groot deel uit groenten te komen.
 4. Neem eventueel een supplement. Wanneer je het lastig vindt om de juiste verhoudingen in het dieet vol te houden, dan kun je een supplement proberen om snel wat extra vetten binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van MCT olie of kokosolie.

Hulp bij het ketogeen dieet? Klik hier

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten