Alle vrouwen krijgen er op een zeker punt mee te maken: de overgang. Bij de één begint het al rond haar veertigste, bij de ander komt het later op gang. Hoe dan ook, het vrouwenlichaam zal op een moment veranderen. Je bent niet meer vruchtbaar, je lichaam maakt een fikse verandering door. Je kunt het hier als vrouw psychisch moeilijk mee hebben, maar ook lichamelijk verandert er veel. Zo komt het voor dat veel vrouwen in de overgang aankomen en minder makkelijk gewicht verliezen. Zit je in de overgang en wil je graag afvallen? Volg dan deze tips.

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

De overgang is de periode rond je laatste menstruatie, ook wel de menopauze genoemd. Je hormoonstelsel raakt uit balans, omdat je geen eisprong meer krijgt en er geen baarmoederslijmvlies meer wordt aangemaakt. Klachten zijn steeds meer merkbaar. Vanaf je vijfenveertigste kun je last krijgen van opvliegers, nachtzweten en val je steeds moeilijker af. Hormonen spelen hierin een belangrijke rol. Je hebt hormonen nodig om te kunnen functioneren, want hormonen geven signalen aan organen zodat je lichaam naar behoren werkt. Een disbalans in je hormoonstelsel kan er daarom voor zorgen dat je lichaam bepaalde seintjes niet meer doorkrijgt, die bijvoorbeeld te maken hebben met je stofwisseling.

Tips om toch af te vallen tijdens de overgang

  1. Stribbel niet tegen

Dat wil zeggen: accepteer de situatie zoals die is. Je gaat een keer in de overgang, dat is onvermijdelijk. Blijkbaar is die tijd nu aangebroken. Het is zoals het is. Gun jezelf de tijd om eraan te wennen en blijf vooral goed voor jezelf zorgen. Een beetje lief voor jezelf zijn kan geen kwaad!

  1. Eet natuurlijk

    Eet zoveel mogelijk verse producten en bereid maaltijden zo min mogelijk met behulp van pakjes en zakjes. Door onbewerkt te eten geef je je lichaam op een natuurlijke manier de kans om te herstellen en beter in balans te komen. Wat kun je zoal vers eten? Denk aan vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, groenten, fruit en oliën.

  2. Vermijd snelle koolhydraten

Eet koolhydraatarm en zo min mogelijk snelle koolhydraten, zoals pasta, brood, rijst, pizza en ontbijtgranen. Deze dragen juist bij aan de disbalans en geven je hormoonstelsel niet de mogelijkheid om echt goed te herstellen. Door deze producten van het menu te schrappen, maak je het jezelf en je lichaam alvast een stukje makkelijker!

  1. Let op je portiegroottes

Omdat je stofwisseling verandert is het belangrijk dat je er op gaat letten dat je iets minder gaat eten dan je deed. Neem kleinere porties. Als je dat lastig vindt gebruik dan kleinere borden.

  1. Vervang een maaltijd per dag door een groene smoothie

Smoothies geven direct energie, ontgiften je lichaam, laten je vetverbranding op hoog niveau werken en zorgen ervoor dat je huid gaat stralen. Drink er elke dag in elk geval één. Je zal merken dat het je enorm goed doet. Tip: Deze smoothie is heel lekker!

  1. Zorg voor en let goed op jezelf

Het is van groot belang dat je extra op jezelf let en goed voor jezelf zorgt. Door veel aan beweging te doen (denk aan wandelen, zwemmen, fietsen), genoeg te ontspannen en stressvolle situatie zoveel als mogelijk te vermijden. Maak elke dag tijd om te ontspannen of te bewegen, dat is essentieel. Tegelijkertijd is het goed om bewust stil te staan bij hoe je je elke ochtend voelt. Zorg dat je in verbinding blijft met je lichaam en dat je goed naar je lichaam luistert. Check elke dag hoe je gemoedstoestand is, of je goed geslapen hebt, of je last hebt van een rommelige stoelgang. Als deze factoren in orde zijn, weet je dat je op de goede, gezonde weg zit!

Meer over afvallen

Struggle jij met je gewicht? Lukt het je niet om die kilo’s kwijt te raken? Wil je heel graag aan de slag maar weet je niet waar je moet beginnen?

Schrijf je in & ontdek GRATIS mijn 10 bewezen afvalregels.

Je ontvangt direct mijn 10 gouden afvalregels in je e-mail. Ik vertel je de truc van het afvallen op basis van mijn bewezen Viv Methode. Let’s do this!

Ik geef je mijn 10 bewezen regels voor een fijn en fit lichaam! Ben je er klaar voor??

Download de 10 gouden afvalregels hier

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten