Alle vrouwen krijgen er op een zeker punt mee te maken: de overgang. Bij de één begint het al rond haar veertigste, bij de ander komt het later op gang. Hoe dan ook, het vrouwenlichaam zal op een moment veranderen. Je bent niet meer vruchtbaar, je lichaam maakt een fikse verandering door. Je kunt het hier als vrouw psychisch moeilijk mee hebben, maar ook lichamelijk verandert er veel. Zo komt het voor dat veel vrouwen in de overgang aankomen en minder makkelijk gewicht verliezen. Zit je in de overgang en wil je graag afvallen? Volg dan deze tips.

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

De overgang is de periode rond je laatste menstruatie, ook wel de menopauze genoemd. Je hormoonstelsel raakt uit balans, omdat je geen eisprong meer krijgt en er geen baarmoederslijmvlies meer wordt aangemaakt. Klachten zijn steeds meer merkbaar. Vanaf je vijfenveertigste kun je last krijgen van opvliegers, nachtzweten en val je steeds moeilijker af. Hormonen spelen hierin een belangrijke rol. Je hebt hormonen nodig om te kunnen functioneren, want hormonen geven signalen aan organen zodat je lichaam naar behoren werkt. Een disbalans in je hormoonstelsel kan er daarom voor zorgen dat je lichaam bepaalde seintjes niet meer doorkrijgt, die bijvoorbeeld te maken hebben met je stofwisseling.

Tips om toch af te vallen tijdens de overgang

 1. Stribbel niet tegen

Dat wil zeggen: accepteer de situatie zoals die is. Je gaat een keer in de overgang, dat is onvermijdelijk. Blijkbaar is die tijd nu aangebroken. Het is zoals het is. Gun jezelf de tijd om eraan te wennen en blijf vooral goed voor jezelf zorgen. Een beetje lief voor jezelf zijn kan geen kwaad!

 1. Eet natuurlijk

  Eet zoveel mogelijk verse producten en bereid maaltijden zo min mogelijk met behulp van pakjes en zakjes. Door onbewerkt te eten geef je je lichaam op een natuurlijke manier de kans om te herstellen en beter in balans te komen. Wat kun je zoal vers eten? Denk aan vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, groenten, fruit en oliën.

 2. Vermijd snelle koolhydraten

Eet koolhydraatarm en zo min mogelijk snelle koolhydraten, zoals pasta, brood, rijst, pizza en ontbijtgranen. Deze dragen juist bij aan de disbalans en geven je hormoonstelsel niet de mogelijkheid om echt goed te herstellen. Door deze producten van het menu te schrappen, maak je het jezelf en je lichaam alvast een stukje makkelijker!

 1. Let op je portiegroottes

Omdat je stofwisseling verandert is het belangrijk dat je er op gaat letten dat je iets minder gaat eten dan je deed. Neem kleinere porties. Als je dat lastig vindt gebruik dan kleinere borden.

 1. Vervang een maaltijd per dag door een groene smoothie

Smoothies geven direct energie, ontgiften je lichaam, laten je vetverbranding op hoog niveau werken en zorgen ervoor dat je huid gaat stralen. Drink er elke dag in elk geval één. Je zal merken dat het je enorm goed doet. Tip: Deze smoothie is heel lekker!

 1. Zorg voor en let goed op jezelf

Het is van groot belang dat je extra op jezelf let en goed voor jezelf zorgt. Door veel aan beweging te doen (denk aan wandelen, zwemmen, fietsen), genoeg te ontspannen en stressvolle situatie zoveel als mogelijk te vermijden. Maak elke dag tijd om te ontspannen of te bewegen, dat is essentieel. Tegelijkertijd is het goed om bewust stil te staan bij hoe je je elke ochtend voelt. Zorg dat je in verbinding blijft met je lichaam en dat je goed naar je lichaam luistert. Check elke dag hoe je gemoedstoestand is, of je goed geslapen hebt, of je last hebt van een rommelige stoelgang. Als deze factoren in orde zijn, weet je dat je op de goede, gezonde weg zit!

Meer over afvallen

Wil je meer weten over afvallen en de overgang? Doe dan in januari mee met het nieuwe programma ‘Herstel je gewicht.

In dit programma ontdek je:

 • De unieke Viv Methode om binnen 4 weken gewichtsverlies te bevorderen
 • Wat jouw oorzaak is van je overgewicht en/of die paar overtollige kilootjes en waarom je op dit moment niet af valt
 • Wat hormonen en wel of niet kunnen afvallen met elkaar te maken hebben
 • Hoe je weer grip krijgt op je gewicht en eindelijk weer lekker in je vel komt te zitten
 • Wat je het beste wel en niet moet eten als je wilt afvallen

Klik hier om je aan te melden voor de wachtlijst.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten