Wie wil er nou niet een lang, gezond en gelukkig leven? Voeding speelt daarbij, naast beweging, een hele belangrijke rol. Er zijn veel meningen over voeding wat nou wel of niet goed voor je is. Hieronder staan 10 basisvoedingsregels die jou een lang, gezond en gelukkig leven gaan geven.

1. Een goed ontbijt met eiwitten en goede vetten

Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen voor een goede gezondheid en minder versnelde veroudering. Een goed ontbijt met eiwitten en goede vetten helpen om de afgifte van glucose te vertragen. Het eten van suikerhoudende granen is net zo slecht als het niet ontbijten, omdat beide zullen zorgen voor een daling in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je gedurende de dag cravings. Neem een goed ontbijt met eieren, noten, avocado of zaden.

2. Fruit wel of niet?

Mogen wij nou wel of geen fruit eten? Ja, er zitten suikers in fruit. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen soorten suiker. Het maakt dus niet uit waar het suiker vandaan komt; je lichaam neemt het op dezelfde manier op. Maar je kunt beter een appel nemen dan een snoepje. Fruit bevat antioxidanten, vezels en vitaminen. Daarnaast verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je twee stuks fruit per dag eet. Tip: als je zin hebt in iets zoets, neem dan een minder zoete vrucht, zoals een appel of blauwe bessen. Vooral blauwe bessen zijn een goede snack, omdat ze lekker zijn en je mag er lekker veel van snacken.

3. Love the veggies

Wij houden zo van ze: de veggies. Groenten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Ze bevatten plantaardige stoffen, antioxidanten en beschermen ons tegen vernielingen van licht, zuurstof en vertragen dus het verouderingsproces. Groenten verlagen ook het risico op hart- en vaatziekten.

4. Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen in je lichaam. Wist je dat eiwitten je helpen om na het afvallen op gewicht te blijven? Als je voldoende eiwitten eet, voorkomt het dat je veel spierweefsel verliest in je afvalperiode. Spierweefsel verbruikt namelijk meer energie dan vetweefsel. Vlees, vis, eieren, bonen, peulvruchten, noten, quinoa, boekweit en zaden zijn voorbeelden van voeding met goede eiwitbronnen.

5. Koolhydraten

Koolhydraten zijn zeker belangrijk, omdat ze één van de macronutriënten zijn. Groente en fruit bevatten bijvoorbeeld veel vezels en koolhydraten. Kies voor zoete aardappel, bonen, speltbrood, linzen, peulvruchten of quinoa.

6. Dagelijks goede vetten

Wij hebben goede vetten nodig op een dag. Vooral de enkelvoudige onverzadigde vetzuren die in avocado en noten zitten. Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn belangrijk als basis voor het celmembraan structuur, hormoonfunctie en darmgezondheid. Omega-3 vetzuren zit vooral in vette vis en bepaalde zaden, zoals lijnzaad en chiazaad. Omega-6 verzuren komen vooral uit plantaardige voedingsmiddelen, noten en zaden.

7. Kauw goed op je eten

Misschien sta je er niet zo snel bij stil, maar goed kauwen op je eten is heel erg belangrijk. Kauwen maakt van voedsel een voedselbrij, zodat het makkelijker te verteren is dan grote stukken voedsel die je binnenkrijgt zonder goed te kauwen. Probeer tijd te nemen voor je eten en dan kun je er ook meer van genieten.

8. Natuurlijke bacteriën

De bacteriën in ons spijsverteringskanaal zijn erg belangrijk, want zonder ze hebben we geen gezonde darmen en dus geen goede gezondheid. Dus wij kunnen niet zonder natuurlijke bacteriën in onze voeding.

9. Drink

We weten allemaal dat suikerhoudende dranken niet goed voor je zijn. Drink vooral water, kruidenthee of groene thee. Zwarte thee werkt ontspannend, maar bevat cafeïne, dus drink daar niet teveel van. En koffie? Veel van ons hebben ’s ochtends een bakje koffie nodig om wakker te worden, maar drink over de rest van de dag thee en water.

10. 80/20 regel

80% gezond eten en 20% eten wat je wilt. Dit maakt het gezonde leven makkelijker en leuker. Wanneer je ‘’ongezond’’ eten wil verbannen en heel erg je best moet doen om er vanaf te blijven, wil je juist precies dat ongezonde eten. Probeer daarin een goede balans te vinden. Je kunt ook genieten van een gezonde snack die nog wel lekkerder is dan junkfood. Neem bijvoorbeeld een notenreep, maak voor jezelf een lekkere shake, een bakje soja yoghurt met wat fruit of een stukje pure chocolade.

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

Bron: mindbodygreen.com

Ben je benieuwd naar meer belangrijke en gouden regels? Lees dan wat mijn 10 gouden regels zijn om af te vallen?

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten