Intermittent fasting (IF), heb jij er wel eens van gehoord? Het is een goede methode om af te vallen, maar vooral om je hormoon huishouding in balans te brengen. In dit artikel lees je hoe het in zijn werk gaat.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent Fasting (IF) is  vasten met tussenpozen, met als doel het verbeteren van je insulinegevoeligheid, wat er weer voor kan zorgen dat je afvalt.

Hierbij wordt de situatie van de oermens nagebootst. In de oertijd was er niet altijd voedsel tot onze beschikking. Daarbij moest de mens vaak eerst gaan jagen en/ of verzamelen (bewegen!) voordat er iets in “huis” was om te eten. Dat is nu natuurlijk wel anders. We hebben overvolle voorraadkastjes en koelkasten. En als je even geen zin hebt om te koken, kun je naar een leuk restaurant of haalt iets “to go”. Er is altijd voeding tot onze beschikking.

Geen probleem zou je denken, maar door het overschot aan koolhydraten en suikers (en misschien wel een tekort aan goede vetten, vezels en eiwitten), ligt voor het lichaam de prioriteit bij de suikerverbranding i.p.v. de vetverbranding.

Afvallen is mooi meegenomen

Intermittent Fasting is een manier om je insulinegevoeligheid te verbeteren en het mag geen verkapte vorm van een crashdieet zijn. Het is namelijk niet alleen bedoeld voor een quickfix om wat kilootjes te verliezen, het is een levensstijl! Die zorgt voor een gezonde hormoonbalans en tevens bijdraagt aan het verliezen van wat overtollige kilo’s, dat is wel mooi meegenomen toch!

Hoe doe je het?

Er zijn allerlei vormen van IF mogelijk, maar 2 keer per week, 18 uur aansluitend niet eten, heeft al een positieve invloed op je hormoonbalans. Of je kunt beginnen met 12 uur tussen je laatste en eerste maaltijd te laten. Dus je eet je avond eten om 19.00u en om 07.00u pas je ontbijt, daartussen NIETS. Alleen water en kruidenthee.

Intermittent Fasting verbetert je insuline gevoeligheid, wat heel goed is voor onze hormoonhuishouding en je lichaam krijgt tijdens een periode van vasten een boost van groeihormoon. Dit is weer belangrijk voor je herstel, spiermassa, anti-aging en verbranding op de lange termijn. Groeihormoon heeft een wisselwerking met insuline. Is insuline hoog, dan is groeihormoon laag.

Als je IF zou willen uitproberen zorg er dan voor dat je in het tijdskader dat je wel eet ( dus tussen 07.00- 18.00u, voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Drink ook voldoende water en/of kruidenthee.

Erbij trainen

Met een gerichte training kun je ook je groeihormoon boosten. En daarom heeft training dus ook een positief effect op de insulinegevoeligheid. Meer spiermassa zal zorgen voor meer insulinereceptoren.
Wanneer je nuchter beweegt (niet intensief trainen), kun je de voordelen van Intermittent Fasting versterken.

Hopelijk kun je de voordelen van IF gaan ervaren! Lukt het je niet meteen om 18 uur aansluitend te vasten, begin dan met 12 uur en bouw dit op in het tempo dat werkt voor jou. Ieder lichaam is anders, dus kijk wat bij jou past.

Bij twijfel of medische klachten, overleg dan eerst met je behandelend arts/ therapeut.

Meer tips over afvallen of heb je hulp nodig bij het afvallen? Klik hier

tekst Natuurel ism Vivonline.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten