Je herkent vast wel de situatie dat je snel wilt afvallen maar op dit moment niet de tijd hebt om je hele voedingspatroon langs de gezonde meetlat te leggen. En een crash dieet wil je ook niet, want dan zitten de kilo’s er straks even snel weer aan. Gelukkig kan je ook snel afvallen zonder meteen te veranderen wat je eet. Het geheim zit ‘m dan niet in WAT je eet maar vooral HOE je het eet. Lees verder en krijg 3 tips die je bij je volgende maaltijd al toe kunt passen!

1. Kauw! Eet langzamer, dan ben je sneller verzadigd

Eén van de simpelste manieren om te zorgen dat je minder eet is om langzamer te eten. Het kost namelijk ongeveer 20 minuten voor je hersenen om via het verzadigingshormoon leptine het signaal door te krijgen dat je verzadigd bent. Als je langzamer eet is de kans minder groot dat je te veel eet en een dieet niet nodig is. Hoe vaker je kauwt, hoe meer energie het lichaam ook gebruikt voor de vertering, en hoe minder energie er over blijft dat als vet moet worden opgeslagen. Goed kauwen helpt daarnaast ook voor een betere vertering omdat je tijdens het kauwen eten met je speeksel vermengt. In je speeksel zitten al verteringsenzymen die meteen aan de slag gaan. Micronutriënten zoals vitamines en mineralen kunnen dan beter opgenomen worden.

Tip: Genoeg redenen dus om bij je volgende maaltijd eens op te letten hoe snel je een hap eigenlijk al door wilt slikken. Probeer eens een paar happen minimaal 15 keer te kauwen.

2. Eet bewust, dan eet je minder

We zijn tegenwoordig heel goed in multitasken, zeker ook tijdens het eten. Even snel een snack naar binnen werken terwijl je je tas aan het inpakken bent of tijdens het eten lekker tv kijken. Maar eigenlijk zijn we daar helemaal niet goed in. Want als je zonder aandacht eet stop je al snel veel meer in je mond dan je eigenlijk nodig hebt. Voordat je het weet heb je een bord weg gewerkt zonder dat je het door hebt. Belangrijk daarbij is vooral dat je ziet wat je eet. Visuele prikkels spelen namelijk een belangrijke rol in hoeveel we eten. We schatten meer met onze ogen in hoeveel calorieën we eten dan met onze maag. Als we denken dat er niet zo veel calorieën op ons bord liggen eten we al snel meer. Kijken wat er op je bord ligt en met aandacht eten, oftewel ‘mindful eating’, kan dus helpen om af te vallen doordat je ziet wat je eet en daardoor minder snel te veel eet.

Tip: Een bekende mindfulness oefening is om een rozijn (of iets anders lekkers en gezond, moerbeien in chocola bijvoorbeeld) eerst langzaam te ruiken, te voelen met je lippen, de textuur waar te nemen in je mond en heel bewust te kauwen. Hierdoor merk je veel meer sensaties op en ga je tegelijk minder eten.

3. Hoe vaak stop jij iets in je mond?

Heb je al eens bijgehouden hoe vaak je per dag iets in je mond stopt? Dat is waarschijnlijk vaker dan je denkt. Niet gek, want we worden overal verleid om te eten. Maar de hele dag door eten helpt je niet om af te vallen, zelfs al zijn het steeds kleine beetjes. Want zodra je eet wordt je alvleesklier geactiveerd in respons op de verandering van de bloedsuikerspiegel en maakt insuline aan. Op het moment dat insuline in het lichaam aanwezig is, vindt suiker- en vetopslag plaats én wordt er geen vet verbrand. En dit is juist zo belangrijk wanneer je gewicht wilt verliezen! Vooral bij tussendoortjes die vaak bestaan uit koolhydraten of (fruitsuikers) schiet je bloedsuikerspiegel snel omhoog. En daardoor krijg je juist ook sneller weer honger. Een bekende uitspraak is dan ook: hoe vaker je eet, hoe vaker je moet eten.

Tip: Wat goed kan helpen om er achter te komen hoe vaak je eet is om 3 dagen lang een klein dagboekje bij te houden, of notities in je telefoon.

https://staging.vivonline.nl/gewoonte-verstoort-hormonen-dit-doen/

Gezond voedingspatroon

Als je snel wilt afvallen zonder dieet kun je bovenstaande tips al bij je eerstvolgende maaltijd toepassen zonder hard na te hoeven denken over gezonde voedingskeuzes. Natuurlijk is een gezond voedingspatroon uiteindelijk de beste manier om jouw ideale gewicht te krijgen en te behouden.

Tekst: Jesse van der Velde

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten