Laatst waren wij bij de boeklancering van Fajah Lourens: ‘Het KILLERBODY dieet boek’. Oog in oog met Fajah haar killerbody denk je nog maar 1 ding: ik ga dat boek kopen en mij er de komende 12 weken volledig op storten! Het is Fajah als dé fitgirl van Nederland gelukt om het geheim achter haar prachtlijf naar eigen zeggen in ‘Jip en Janneke’ taal op papier te krijgen. 

Kort samengevat: Het boek begint bij een 12 weken dieet, eventueel aangevuld met een trainingsschema (voor thuis of voor in de sportschool). Ben je geen sporter? Dan kan je ook gewoon alleen het dieet volgen. Het bevat recepten van Nanneke scheurs, smoothies van Daphne Groothuizen en een voedingsschema en trainingen van Wesley van Staveren. Een echte aanrader wat ons betreft!

Nóg meer tips om je aan een Killer Body te helpen?! Houd je insuline op peil!

Het belangrijkste hormoon – naast testosteron – is insuline. Wil je hormonaal goed in balans zijn dan zorg je dat je insuline op peil blijft.

“Elke dag kwam die naald weer tevoorschijn. Dan keek ik toe hoe hij met trillende vingers een speldenprikje in zijn vinger zette. Hij, mijn klasgenoot op de lagere school. De jongen die stapelverliefd op me was. De gekste dingen deed hij om mij voor zich te winnen. Hij bewaarde mijn potloodslijpsel en at een lange haar van mijn hoofd. Wat een romanticus. Het maakte indruk, dat zeker. Maar niet zoveel indruk als zijn dagelijkse strijd met suikerziekte, waarmee ik voor het eerst geconfronteerd werd met de invloed van hormonen op je lijf. Suiker, dat was gif voor hem. Inmiddels weet ik beter: suiker is gif. Punt.”

Insuline: waarom is dat zo belangrijk?

Hoe zit dat dan met die hormonen en suiker? Mabel van den Dungen, inner health expert, coach en auteur van ‘De Vetfluisteraar’: “Het belangrijkste hormoon voor ons lichaam – naast testosteron – is insuline. Insuline is een hormoon dat wordt afgegeven door je alvleesklier. Nadat je koolhydraten hebt gegeten, worden deze koolhydraten omgezet in glucose, een soort suiker. Glucose wordt vervolgens opgenomen door je bloed waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. De alvleesklier merkt dit op en scheidt insuline af. Daardoor wordt glucose naar je spieren en vetcellen gestuurd en gaat je bloedsuiker weer omlaag. Bij een optimale werking van je lichaam zal de insuline zich na de inname van koolhydraten binden aan de receptoren van je celwanden. De glucose in je bloed wordt vervolgens omgezet in energie. Werkt je lichaam niet optimaal? Dan wordt glucose opgeslagen als vet.”

Pas op voor insulineresistentie!

Je eigen lichaam kan je dus zomaar in de steek laten. Want door allerlei invloeden kan jouw lichaam insulineresistent worden. Wat gebeurt er dan precies? “Als de receptoren van je cellen niet goed werken, dan komt glucose niet in je cellen terecht,” vervolgt Mabel. “Het gaat door je lichaam zweven. Op dat moment maakt insuline het hormoon cortisol vrij. En cortisol slaat al die glucose op als vet. Insulineresistentie wordt ook wel gelinkt aan diabetes type 2, ontstekingsreacties, hart- en vaatziekten en een verstoorde hormoonhuishouding. Dat komt omdat insuline ook allerlei verkeerde andere hormonen kan activeren.

Houd je bloedsuikerspiegel in balans

Het is dus reuze belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo veel mogelijk in balans te houden. Die enorme boost aan energie die je van Snickers krijgt, wordt namelijk opgevolgd door flinke vermoeidheid. Van een enorme piek naar een diep dal. Snelle suikers eten geeft snelle energie en maakt dus snel weer moe. Het gevolg? Nog meer behoefte aan suiker, waardoor wij totaal niet meer gevoelig worden voor insuline. Een uitgebalanceerde combinatie van voeding en voldoende lichaamsbeweging is dus een must om te zorgen dat die pieken en dalen in een constant energielevel worden omgezet.

Maak je lijf weer gevoelig voor insuline

Tijd om te zorgen dat wij weer gevoelig worden voor insuline. Hoe dan? Hormoonexpert Mabel deelt enkele waardevolle tips met ons:

  1. Eet genoeg eiwitten, vetten en groenten.
  2. Zorg dat je alleen koolhydraten eet met een lage glycemische waarde en veel vezels, want die beperken de reactie van insuline. Geen wit brood, pasta’s en suikers dus, maar groene groenten en bessen als bramen, frambozen, blauwe bessen, aardbeien, broccoli, bloemkool, asperges, komkommer en spinazie.
  3. Eet geen suiker! Dat bestaat voor de helft uit fructose. Fructose wordt in je lever omgezet in vet en beïnvloedt de insulinegevoeligheid negatief. Fructose komt verder veel voor in bewerkte producten in de vorm van high fructose corn syrup (HFCS). Fructose is suiker. Gezonde suiker bestaat simpelweg niet. Biologische rietsuiker blijft nog steeds gif voor je lichaam.
  4. Train op maximale intensiteit: veel gewicht en het maximale van je kunnen. Wil je eerst even opstarten? Prima. Dan een weekje sloom en daarna vol gas! Gelukkig voor jou kun je met een lagere intensiteit ook je insulinegevoeligheid verbeteren.
  5. Wees actief. Neem de trap in plaats van de lift, stap op de fiets en ga wandelen. Laat je kind naar school fietsen en geef zelf in alles het goede voorbeeld. Al die kleine dingen dragen bij aan een beter energiesysteem.
  6. Zorg dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Neem naast visoliecapsules, ook supplementen als zink, magnesium en vitamine D (Vitamine D zorgt er voor dat je inwendig buikvet verbrandt). Door de uitputting van de Nederlandse landbouwgrond is onze groente namelijk niet meer rijk aan nutriënten.
  7. Wees scheutig met (biologische) kaneel. Kaneel maakt de cellen weer insuline gevoelig. Sprenkel het over je kwark, yoghurt, rijstepap, fruit, havermout, ijs en over alles wat je kunt bedenken.

Insuline: recept voor een killer body

Los van al die processen binnenin jouw lijf, is insuline de bepalende factor voor de verhoudingen aan de buitenkant. Past je onderkant een beetje bij je bovenkant? Heb je vooral vet op je heupen of je buik en zijn andere delen heel slank? Dat wordt allemaal beïnvloed door insuline. “Door je insuline te controleren, controleer je de belangrijkste factor,” legt Mabel uit. Ben jij dus niet van nature gezegend met een killer body zoals Doutzen Kroes of Fajah Lourens? Dan is zo’n prachtig droomlijf met deze kennis ineens weer een ministapje dichterbij. En wie weet een knappe romanticus ook.

Tekst: Michelle Coops voor VivOnline

Met dank aan: Mabel van den Dungen

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten