De glutenvrije challenge leent zich perfect als bewust maker over het bewust met gluten omgaan. En wat werkt dan beter dan iemand met een glutenallergie aan het woord te laten? Barbara (26), weet sinds 5 jaar dat ze coeliakie heeft en eet daarom glutenvrij. Spontane etentjes bij vriendinnen of eten buiten de deur was opeens niet meer zo eenvoudig. Deze blogger woont en werkt in Amsterdam en merkt dagelijks hoe lastig het kan zijn om glutenvrije mogelijkheden te vinden. Gelukkig heeft ze inmiddels een hele hoop leuke plekjes ontdekt waar je heerlijk (en veilig) kunt eten. Door haar achtergrond in de toeristisch sector wilt ze ook de ‘glutenvrije toeristen’ kunnen inspireren, en blogt ze daarom zowel in het Nederlands als in het Engels. Knap! Op haar blog deelt ze alle nieuwe hotspots, recepten en reviewt ze glutenvrije producten. Wij van de redactie vroegen het brein achter GlutenFreeAmsterdam hoe haar eetgewoontes eruit zien:
Redactie: “Hi Barbara, wat super fijn dat we even met je kunnen zitten. Hoe start jij jouw dag?”
Barbara: “Zelf begin ik mijn dag met een bakje yoghurt, een banaan en de glutenvrije ontbijtgranen. Een tip als handig ontbijtje voor buiten de deur is glutenvrije haver pap. Dit maak je eenvoudig en snel klaar met een beetje kokend water!”
“Heb jij nog goede glutenvrije lunch tips voor ons?”
“Je leest veel over de grote hoeveelheid suiker in glutenvrij brood. Helaas heb ik bijna nooit tijd (en zin) om zelf brood te bakken. Daarom ben ik heel blij met het heerlijke Genius brood dat te koop is bij verschillende lokale supermarkten. Dit is perfect om mee te nemen als lunch naar werk. Het brood valt, in tegenstelling tot het meeste glutenvrije brood, niet uit elkaar. Daarnaast zijn er veel bagelshops met glutenvrije bagels; echt een uitkomst! Bij mijn favoriete hagelshop kun je heerlijk lunchen. Fijne bijkomstigheid: als je vertelt dat je coeliakie hebt doen ze extra voorzichtig.”
“Glutenvrij dineren, hoe pak jij dit aan?”
“Ik ben gek op quiches. Het bladerdeeg maak ik zelf of ik koop een glutenvrije variant. Een van mijn all-time-favorites is de glutenvrije caprese quiches. Hier heb ik een recept van op mijn website staan!”
“Wat vind jij ervan dat glutenvrij eten nu meer gehoor krijgt?”
“De glutenvrije trend is aan de ene kant heel fijn. Veel mensen zonder coeliakie eten glutenvrij waardoor er meer aanbod is en producten betaalbaarder worden. Toch zit er ook een groot nadeel aan: voor mensen met coeliakie is één kruimel al te veel. Restaurants bieden soms ‘’glutenvrij’’ eten aan dat eigenlijk glutenarm is. Zo zijn er veel restaurants die gerechten verkopen als glutenvrij terwijl er haver in zit. Helaas is haver niet altijd veilig voor mensen met coeliakie en kan ik bijvoorbeeld alleen glutenvrije haver eten. Dit blijft lastig. Hierdoor nemen niet alle mensen het probleem even serieus. Zo wordt er weleens gedacht dat je probeert af te vallen, of dat je er wel weer overheen groeit. Helaas is dat niet zo.”
“Spontaan uiteten gaan wordt zo wel lastig! Zit coeliakie jouw sociale leven vaak in de weg?”
“Het blijft moeilijk om je telkens bezwaard te voelen omdat mensen rekening met jou moeten houden. Ik ben bang dat dit nooit went. Gelukkig heb enorm lieve vrienden die altijd rekening met mij houden. Ze weten precies wat ik wel en niet mag en halen van alles in huis. Daar ben ik enorm dankbaar voor. In kom eigenlijk nooit in de verleiding om gluten te willen eten. Voor mij geldt het motto: Nothing tastes as good as gluten-free feels.”
Wil jij meer weten over hoe Barbara met coeliakie leeft? Lees meer op GlutenFreeAmsterdam.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
25 juli 2015
Voeding met Viv
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
12 december 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –