Deze salade kwamen wij voor het eerst tegen tijdens een citytrip naar Stockholm. We bestelden het bij een schattig cafeetje in het oude centrum van de stad: Chokladkoppen. Vooral een hotspot vanwege de fantastische warme dranken, gebakjes en lekkere broodjes. Je kunt er prima terecht voor alle gebakjes die je zo goed kent van de blauw-gele Zweedse meubelgigant. En zelfs chef-kok Jamie Oliver sloeg Chokladkoppen niet over, hij zipte er aan een beker met warme chocolademelk!
Maar, wij kunnen je verzekeren; deze gezonde maaltijdsalade van hun hand moet je ook écht eens proberen! De Zweedse keuken staat niet voor niets bekend om zijn eenvoud. Dus je hebt het zo gemaakt. En, je kunt hem ook nog eens prima van te voren bereiden.
Ingrediënten (1 persoon):
- 1 bakje hüttenkäse
- Een paar handjes sla naar keuze (bv. slamix met rucola)
- Gerookte plakken zalm (bio) (100 gram)
- Half bakje cherrytomaatjes
- Halve komkommer
- Halve avocado
- Paprikareepjes van een halve paprika
- Quinoa, (zilvervlies)rijst of een mix van bv. zilvervlies rijst + spelt én quinoa (75 a 100 gram)
- Peper, zout, beetje citroensap en olijfolie
- Optioneel: Tuinkers (ook lekker: eventueel alfafa als je dat in huis hebt)
De hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.
Bereiding:
Een kind kan de was doen. Maak een bedje van sla. Verdeel daar de gesneden groentes en quinoa of rijst op. Leg de hüttenkäse en zalm daar bij, en breng op smaak met peper en een beetje zout. Een beetje citroensap houdt je salade lekker fris. Ook als je de salade niet direct opeet. Maak je salade af met een drupje olijfolie om het geheel wat smeuïger te maken.
Varieertip:
Gebruik in plaats van gerookte plakken zalm eens een gebakken/gegrilde moot zalm.
Houd je niet zo van vis? Deze salade is ook heerlijk met wat gerookte, gegrilde, of gebakken (biologische) kip.
Smaklig måltid!
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
12 juni 2014
Frisse juice
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
31 juli 2014
A kiwi a day…
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
25 maart 2014
Presentatie coaching
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
28 augustus 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –