Eiwitten, daar krijg je toch alleen maar spierballen van? Maar wist je ook dat voldoende eiwitten van groot belang zijn voor jouw algehele gezondheid? Helaas zijn niet alle gezondheidsvoordelen van eiwitten even goed bekend, vandaar dat we je er graag eens wat extra’s over vertellen.
Een mooie huid door eiwitten
Eiwit staat vooral bekend als de bouwstof van het lichaam, dus je krijgt inderdaad spierballen van deze voedingsstof. Maar er zijn meer redenen waarom voldoende eiwitten nodig zijn voor gezond functioneren van het lichaam, niet alleen van binnen maar ook van buiten. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld ook bij aan een mooie huid. Ik heb de belangrijkste functies voor je op een rijtje gezet.
- Eiwit is een bouwstof en al onze cellen zijn opgebouwd uit deze stof. Zo bestaan je bloed, de spieren, huid, hersenen en ook bepaalde hormonen uit eiwitten.
- Je hebt eiwitten nodig om lekker in je vel te zitten. De stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die zorgen voor een goede prikkeloverdracht worden opgebouwd vanuit eiwitten.
- De ontgiftende werking van je lever wordt onder andere bepaald door zwavelhoudende eiwitten. Een goed functionerende lever is van levensbelang, want jouw lever is de grote fabriek van je lichaam. Hier worden onder andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld het milieu en oude amalgaam vullingen onschadelijk gemaakt.
- Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering en we hebben anti-oxidanten nodig om deze vrije radicalen te vangen. Bepaalde eiwitten, of eigenlijk aminozuren (geknipt eiwit) heb je nodig om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maar ons lichaam kan zelf ook in een kleine hoeveelheid vrije radicalen aanmaken.
- Voor een goed transport van vetzuren, mineralen en zuurstof heb je ook eiwitten nodig.
Eiwitrijke voeding
Het lichaam kan geen eiwitten opslaan, daarom zijn we afhankelijk van onze voeding om voldoende eiwit binnen te krijgen. De bouwsteen van eiwitten zijn aminozuren. Als een eiwit via ons voedsel binnen komt dan worden ze met behulp van water afgebroken tot verschillende aminozuren. In het lichaam wordt van deze aminozuren weer nieuw eiwit gevormd. Goede eiwitbronnen zijn eieren en noten, zaden, pitten, vis en vlees (van dieren die echt bewogen hebben zoals wild, haas, hert en eend). Maar ook peulvruchten en granen bevatten eiwitten.
Eiwit met een hoge biologische waarde
Hoewel eieren inderdaad bekend staan als eiwitleverancier met de hoogste biologische waarde, zijn er dus meer goede eiwitbronnen. Het is belangrijk voldoende af te wisselen tussen de genoemde bronnen van eiwit. Bovendien kun je het beste kiezen voor eiwitten met een hoge biologische waarde (hoge kwaliteit), want deze bevatten meer essentiële aminozuren en worden daarom als ‘volwaardig’ beschouwd. Je lichaam hoeft aan eiwit met een hoge biologische waarde niet veel te veranderen om ze te kunnen gebruiken.
Richtlijn voor dagelijkse eiwitbehoefte?
Om je lichaam te onderhouden adviseert de Gezondheidsraad om 0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te eten. Er zijn echter heel veel situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om meer eiwit te eten. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde vorming van vrije radicalen omdat je rookt of veel stress ervaart. Ook wanneer je herstelt van een ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. En als je last heb van parodontitis (tandvleesontsteking) kun je wel wat extra eiwit gebruiken voor herstel van het tandvlees. De dagelijkse eiwitbehoefte kan bij ziekte of herstel zelfs oplopen tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar wederom geldt ook hier: alles in balans.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
12 december 2014
15 foods voor 2015
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
21 augustus 2017
Avocado risotto
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
8 september 2015
Healthy Kids
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
2 juli 2014
Aan het infuus
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
27 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –