Eiwitten, daar krijg je toch alleen maar spierballen van? Maar wist je ook dat voldoende eiwitten van groot belang zijn voor jouw algehele gezondheid? Helaas zijn niet alle gezondheidsvoordelen van eiwitten even goed bekend, vandaar dat we je er graag eens wat extra’s over vertellen.
Een mooie huid door eiwitten
Eiwit staat vooral bekend als de bouwstof van het lichaam, dus je krijgt inderdaad spierballen van deze voedingsstof. Maar er zijn meer redenen waarom voldoende eiwitten nodig zijn voor gezond functioneren van het lichaam, niet alleen van binnen maar ook van buiten. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld ook bij aan een mooie huid. Ik heb de belangrijkste functies voor je op een rijtje gezet.
- Eiwit is een bouwstof en al onze cellen zijn opgebouwd uit deze stof. Zo bestaan je bloed, de spieren, huid, hersenen en ook bepaalde hormonen uit eiwitten.
- Je hebt eiwitten nodig om lekker in je vel te zitten. De stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die zorgen voor een goede prikkeloverdracht worden opgebouwd vanuit eiwitten.
- De ontgiftende werking van je lever wordt onder andere bepaald door zwavelhoudende eiwitten. Een goed functionerende lever is van levensbelang, want jouw lever is de grote fabriek van je lichaam. Hier worden onder andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld het milieu en oude amalgaam vullingen onschadelijk gemaakt.
- Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering en we hebben anti-oxidanten nodig om deze vrije radicalen te vangen. Bepaalde eiwitten, of eigenlijk aminozuren (geknipt eiwit) heb je nodig om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maar ons lichaam kan zelf ook in een kleine hoeveelheid vrije radicalen aanmaken.
- Voor een goed transport van vetzuren, mineralen en zuurstof heb je ook eiwitten nodig.
Eiwitrijke voeding
Het lichaam kan geen eiwitten opslaan, daarom zijn we afhankelijk van onze voeding om voldoende eiwit binnen te krijgen. De bouwsteen van eiwitten zijn aminozuren. Als een eiwit via ons voedsel binnen komt dan worden ze met behulp van water afgebroken tot verschillende aminozuren. In het lichaam wordt van deze aminozuren weer nieuw eiwit gevormd. Goede eiwitbronnen zijn eieren en noten, zaden, pitten, vis en vlees (van dieren die echt bewogen hebben zoals wild, haas, hert en eend). Maar ook peulvruchten en granen bevatten eiwitten.
Eiwit met een hoge biologische waarde
Hoewel eieren inderdaad bekend staan als eiwitleverancier met de hoogste biologische waarde, zijn er dus meer goede eiwitbronnen. Het is belangrijk voldoende af te wisselen tussen de genoemde bronnen van eiwit. Bovendien kun je het beste kiezen voor eiwitten met een hoge biologische waarde (hoge kwaliteit), want deze bevatten meer essentiële aminozuren en worden daarom als ‘volwaardig’ beschouwd. Je lichaam hoeft aan eiwit met een hoge biologische waarde niet veel te veranderen om ze te kunnen gebruiken.
Richtlijn voor dagelijkse eiwitbehoefte?
Om je lichaam te onderhouden adviseert de Gezondheidsraad om 0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te eten. Er zijn echter heel veel situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om meer eiwit te eten. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde vorming van vrije radicalen omdat je rookt of veel stress ervaart. Ook wanneer je herstelt van een ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. En als je last heb van parodontitis (tandvleesontsteking) kun je wel wat extra eiwit gebruiken voor herstel van het tandvlees. De dagelijkse eiwitbehoefte kan bij ziekte of herstel zelfs oplopen tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar wederom geldt ook hier: alles in balans.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
13 oktober 2018
Sushi omelet
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
27 februari 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –