Eiwitten, daar krijg je toch alleen maar spierballen van? Maar wist je ook dat voldoende eiwitten van groot belang zijn voor jouw algehele gezondheid? Helaas zijn niet alle gezondheidsvoordelen van eiwitten even goed bekend, vandaar dat we je er graag eens wat extra’s over vertellen.

Een mooie huid door eiwitten

Eiwit staat vooral bekend als de bouwstof van het lichaam, dus je krijgt inderdaad spierballen van deze voedingsstof. Maar er zijn meer redenen waarom voldoende eiwitten nodig zijn voor gezond functioneren van het lichaam, niet alleen van binnen maar ook van buiten. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld ook bij aan een mooie huid. Ik heb de belangrijkste functies voor je op een rijtje gezet.

  • Eiwit is een bouwstof en al onze cellen zijn opgebouwd uit deze stof. Zo bestaan je bloed, de spieren, huid, hersenen en ook bepaalde hormonen uit eiwitten.
  • Je hebt eiwitten nodig om lekker in je vel te zitten. De stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die zorgen voor een goede prikkeloverdracht worden opgebouwd vanuit eiwitten.
  • De ontgiftende werking van je lever wordt onder andere bepaald door zwavelhoudende eiwitten. Een goed functionerende lever is van levensbelang, want jouw lever is de grote fabriek van je lichaam. Hier worden onder andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld het milieu en oude amalgaam vullingen onschadelijk gemaakt.
  • Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering en we hebben anti-oxidanten nodig om deze vrije radicalen te vangen. Bepaalde eiwitten, of eigenlijk aminozuren (geknipt eiwit) heb je nodig om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maar ons lichaam kan zelf ook in een kleine hoeveelheid vrije radicalen aanmaken.
  • Voor een goed transport van vetzuren, mineralen en zuurstof heb je ook eiwitten nodig.

Eiwitrijke voeding

Het lichaam kan geen eiwitten opslaan, daarom zijn we afhankelijk van onze voeding om voldoende eiwit binnen te krijgen. De bouwsteen van eiwitten zijn aminozuren. Als een eiwit via ons voedsel binnen komt dan worden ze met behulp van water afgebroken tot verschillende aminozuren. In het lichaam wordt van deze aminozuren weer nieuw eiwit gevormd. Goede eiwitbronnen zijn eieren en noten, zaden, pitten, vis en vlees (van dieren die echt bewogen hebben zoals wild, haas, hert en eend). Maar ook peulvruchten en granen bevatten eiwitten.

Eiwit met een hoge biologische waarde

Hoewel eieren inderdaad bekend staan als eiwitleverancier met de hoogste biologische waarde, zijn er dus meer goede eiwitbronnen. Het is belangrijk voldoende af te wisselen tussen de genoemde bronnen van eiwit. Bovendien kun je het beste kiezen voor eiwitten met een hoge biologische waarde (hoge kwaliteit), want deze bevatten meer essentiële aminozuren en worden daarom als ‘volwaardig’ beschouwd. Je lichaam hoeft aan eiwit met een hoge biologische waarde niet veel te veranderen om ze te kunnen gebruiken.

Richtlijn voor dagelijkse eiwitbehoefte?

Om je lichaam te onderhouden adviseert de Gezondheidsraad om 0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te eten. Er zijn echter heel veel situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om meer eiwit te eten. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde vorming van vrije radicalen omdat je rookt of veel stress ervaart. Ook wanneer je herstelt van een ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. En als je last heb van parodontitis (tandvleesontsteking) kun je wel wat extra eiwit gebruiken voor herstel van het tandvlees. De dagelijkse eiwitbehoefte kan bij ziekte of herstel zelfs oplopen tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar wederom geldt ook hier: alles in balans.

Eiwitpoeder in combinatie met collageen

Het hormoonproof collageen/eiwitpoeder van Vivhealthy (mijn eigen supplementen lijn) is een perfecte toevoeging voor wat meer eiwitten en om je langer verzadigd te voelen.

✔ Ondersteunt je bij behoud van een strakke, elastische huid en sterke botten en spieren.
✔ Belangrijk voor de aanmaak van belangrijke hormonen, zoals serotonine, melatonine en insuline.
✔ Vult jouw eiwitten aan, bijvoorbeeld bij een pescotarisch of zuivelvrij voedingspatroon.
✔ Dit supplement bevat alle belangrijke aminozuren.
✔ Heeft een lekker lichtzoete vanillesmaak o.b.v. natuurlijke zoetstoffen

Bestel het eiwitpoeder en (vis) collageen hier 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten