Eiwitten, daar krijg je toch alleen maar spierballen van? Maar wist je ook dat voldoende eiwitten van groot belang zijn voor jouw algehele gezondheid? Helaas zijn niet alle gezondheidsvoordelen van eiwitten even goed bekend, vandaar dat we je er graag eens wat extra’s over vertellen.
Een mooie huid door eiwitten
Eiwit staat vooral bekend als de bouwstof van het lichaam, dus je krijgt inderdaad spierballen van deze voedingsstof. Maar er zijn meer redenen waarom voldoende eiwitten nodig zijn voor gezond functioneren van het lichaam, niet alleen van binnen maar ook van buiten. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld ook bij aan een mooie huid. Ik heb de belangrijkste functies voor je op een rijtje gezet.
- Eiwit is een bouwstof en al onze cellen zijn opgebouwd uit deze stof. Zo bestaan je bloed, de spieren, huid, hersenen en ook bepaalde hormonen uit eiwitten.
- Je hebt eiwitten nodig om lekker in je vel te zitten. De stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die zorgen voor een goede prikkeloverdracht worden opgebouwd vanuit eiwitten.
- De ontgiftende werking van je lever wordt onder andere bepaald door zwavelhoudende eiwitten. Een goed functionerende lever is van levensbelang, want jouw lever is de grote fabriek van je lichaam. Hier worden onder andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld het milieu en oude amalgaam vullingen onschadelijk gemaakt.
- Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering en we hebben anti-oxidanten nodig om deze vrije radicalen te vangen. Bepaalde eiwitten, of eigenlijk aminozuren (geknipt eiwit) heb je nodig om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maar ons lichaam kan zelf ook in een kleine hoeveelheid vrije radicalen aanmaken.
- Voor een goed transport van vetzuren, mineralen en zuurstof heb je ook eiwitten nodig.
Eiwitrijke voeding
Het lichaam kan geen eiwitten opslaan, daarom zijn we afhankelijk van onze voeding om voldoende eiwit binnen te krijgen. De bouwsteen van eiwitten zijn aminozuren. Als een eiwit via ons voedsel binnen komt dan worden ze met behulp van water afgebroken tot verschillende aminozuren. In het lichaam wordt van deze aminozuren weer nieuw eiwit gevormd. Goede eiwitbronnen zijn eieren en noten, zaden, pitten, vis en vlees (van dieren die echt bewogen hebben zoals wild, haas, hert en eend). Maar ook peulvruchten en granen bevatten eiwitten.
Eiwit met een hoge biologische waarde
Hoewel eieren inderdaad bekend staan als eiwitleverancier met de hoogste biologische waarde, zijn er dus meer goede eiwitbronnen. Het is belangrijk voldoende af te wisselen tussen de genoemde bronnen van eiwit. Bovendien kun je het beste kiezen voor eiwitten met een hoge biologische waarde (hoge kwaliteit), want deze bevatten meer essentiële aminozuren en worden daarom als ‘volwaardig’ beschouwd. Je lichaam hoeft aan eiwit met een hoge biologische waarde niet veel te veranderen om ze te kunnen gebruiken.
Richtlijn voor dagelijkse eiwitbehoefte?
Om je lichaam te onderhouden adviseert de Gezondheidsraad om 0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te eten. Er zijn echter heel veel situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om meer eiwit te eten. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde vorming van vrije radicalen omdat je rookt of veel stress ervaart. Ook wanneer je herstelt van een ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. En als je last heb van parodontitis (tandvleesontsteking) kun je wel wat extra eiwit gebruiken voor herstel van het tandvlees. De dagelijkse eiwitbehoefte kan bij ziekte of herstel zelfs oplopen tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar wederom geldt ook hier: alles in balans.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
25 maart 2015
De vetfluisteraar
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
19 september 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –