Eiwitten, daar krijg je toch alleen maar spierballen van? Maar wist je ook dat voldoende eiwitten van groot belang zijn voor jouw algehele gezondheid? Helaas zijn niet alle gezondheidsvoordelen van eiwitten even goed bekend, vandaar dat we je er graag eens wat extra’s over vertellen.
Een mooie huid door eiwitten
Eiwit staat vooral bekend als de bouwstof van het lichaam, dus je krijgt inderdaad spierballen van deze voedingsstof. Maar er zijn meer redenen waarom voldoende eiwitten nodig zijn voor gezond functioneren van het lichaam, niet alleen van binnen maar ook van buiten. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld ook bij aan een mooie huid. Ik heb de belangrijkste functies voor je op een rijtje gezet.
- Eiwit is een bouwstof en al onze cellen zijn opgebouwd uit deze stof. Zo bestaan je bloed, de spieren, huid, hersenen en ook bepaalde hormonen uit eiwitten.
- Je hebt eiwitten nodig om lekker in je vel te zitten. De stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die zorgen voor een goede prikkeloverdracht worden opgebouwd vanuit eiwitten.
- De ontgiftende werking van je lever wordt onder andere bepaald door zwavelhoudende eiwitten. Een goed functionerende lever is van levensbelang, want jouw lever is de grote fabriek van je lichaam. Hier worden onder andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld het milieu en oude amalgaam vullingen onschadelijk gemaakt.
- Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering en we hebben anti-oxidanten nodig om deze vrije radicalen te vangen. Bepaalde eiwitten, of eigenlijk aminozuren (geknipt eiwit) heb je nodig om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maar ons lichaam kan zelf ook in een kleine hoeveelheid vrije radicalen aanmaken.
- Voor een goed transport van vetzuren, mineralen en zuurstof heb je ook eiwitten nodig.
Eiwitrijke voeding
Het lichaam kan geen eiwitten opslaan, daarom zijn we afhankelijk van onze voeding om voldoende eiwit binnen te krijgen. De bouwsteen van eiwitten zijn aminozuren. Als een eiwit via ons voedsel binnen komt dan worden ze met behulp van water afgebroken tot verschillende aminozuren. In het lichaam wordt van deze aminozuren weer nieuw eiwit gevormd. Goede eiwitbronnen zijn eieren en noten, zaden, pitten, vis en vlees (van dieren die echt bewogen hebben zoals wild, haas, hert en eend). Maar ook peulvruchten en granen bevatten eiwitten.
Eiwit met een hoge biologische waarde
Hoewel eieren inderdaad bekend staan als eiwitleverancier met de hoogste biologische waarde, zijn er dus meer goede eiwitbronnen. Het is belangrijk voldoende af te wisselen tussen de genoemde bronnen van eiwit. Bovendien kun je het beste kiezen voor eiwitten met een hoge biologische waarde (hoge kwaliteit), want deze bevatten meer essentiële aminozuren en worden daarom als ‘volwaardig’ beschouwd. Je lichaam hoeft aan eiwit met een hoge biologische waarde niet veel te veranderen om ze te kunnen gebruiken.
Richtlijn voor dagelijkse eiwitbehoefte?
Om je lichaam te onderhouden adviseert de Gezondheidsraad om 0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te eten. Er zijn echter heel veel situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om meer eiwit te eten. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde vorming van vrije radicalen omdat je rookt of veel stress ervaart. Ook wanneer je herstelt van een ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. En als je last heb van parodontitis (tandvleesontsteking) kun je wel wat extra eiwit gebruiken voor herstel van het tandvlees. De dagelijkse eiwitbehoefte kan bij ziekte of herstel zelfs oplopen tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar wederom geldt ook hier: alles in balans.
Eiwitpoeder in combinatie met collageen
Het hormoonproof collageen/eiwitpoeder van Vivhealthy (mijn eigen supplementen lijn) is een perfecte toevoeging voor wat meer eiwitten en om je langer verzadigd te voelen.
Ondersteunt je bij behoud van een strakke, elastische huid en sterke botten en spieren.
Belangrijk voor de aanmaak van belangrijke hormonen, zoals serotonine, melatonine en insuline.
Vult jouw eiwitten aan, bijvoorbeeld bij een pescotarisch of zuivelvrij voedingspatroon.
Dit supplement bevat alle belangrijke aminozuren.
Heeft een lekker lichtzoete vanillesmaak o.b.v. natuurlijke zoetstoffen
Bestel het eiwitpoeder en (vis) collageen hier
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
12 maart 2015
Insecten als snack
28 mei 2014
Bloemkool pizza
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
12 juni 2014
Frisse juice
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
31 juli 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –