Eiwitten, daar krijg je toch alleen maar spierballen van? Maar wist je ook dat voldoende eiwitten van groot belang zijn voor jouw algehele gezondheid? Helaas zijn niet alle gezondheidsvoordelen van eiwitten even goed bekend, vandaar dat we je er graag eens wat extra’s over vertellen.
Een mooie huid door eiwitten
Eiwit staat vooral bekend als de bouwstof van het lichaam, dus je krijgt inderdaad spierballen van deze voedingsstof. Maar er zijn meer redenen waarom voldoende eiwitten nodig zijn voor gezond functioneren van het lichaam, niet alleen van binnen maar ook van buiten. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld ook bij aan een mooie huid. Ik heb de belangrijkste functies voor je op een rijtje gezet.
- Eiwit is een bouwstof en al onze cellen zijn opgebouwd uit deze stof. Zo bestaan je bloed, de spieren, huid, hersenen en ook bepaalde hormonen uit eiwitten.
- Je hebt eiwitten nodig om lekker in je vel te zitten. De stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die zorgen voor een goede prikkeloverdracht worden opgebouwd vanuit eiwitten.
- De ontgiftende werking van je lever wordt onder andere bepaald door zwavelhoudende eiwitten. Een goed functionerende lever is van levensbelang, want jouw lever is de grote fabriek van je lichaam. Hier worden onder andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld het milieu en oude amalgaam vullingen onschadelijk gemaakt.
- Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering en we hebben anti-oxidanten nodig om deze vrije radicalen te vangen. Bepaalde eiwitten, of eigenlijk aminozuren (geknipt eiwit) heb je nodig om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maar ons lichaam kan zelf ook in een kleine hoeveelheid vrije radicalen aanmaken.
- Voor een goed transport van vetzuren, mineralen en zuurstof heb je ook eiwitten nodig.
Eiwitrijke voeding
Het lichaam kan geen eiwitten opslaan, daarom zijn we afhankelijk van onze voeding om voldoende eiwit binnen te krijgen. De bouwsteen van eiwitten zijn aminozuren. Als een eiwit via ons voedsel binnen komt dan worden ze met behulp van water afgebroken tot verschillende aminozuren. In het lichaam wordt van deze aminozuren weer nieuw eiwit gevormd. Goede eiwitbronnen zijn eieren en noten, zaden, pitten, vis en vlees (van dieren die echt bewogen hebben zoals wild, haas, hert en eend). Maar ook peulvruchten en granen bevatten eiwitten.
Eiwit met een hoge biologische waarde
Hoewel eieren inderdaad bekend staan als eiwitleverancier met de hoogste biologische waarde, zijn er dus meer goede eiwitbronnen. Het is belangrijk voldoende af te wisselen tussen de genoemde bronnen van eiwit. Bovendien kun je het beste kiezen voor eiwitten met een hoge biologische waarde (hoge kwaliteit), want deze bevatten meer essentiële aminozuren en worden daarom als ‘volwaardig’ beschouwd. Je lichaam hoeft aan eiwit met een hoge biologische waarde niet veel te veranderen om ze te kunnen gebruiken.
Richtlijn voor dagelijkse eiwitbehoefte?
Om je lichaam te onderhouden adviseert de Gezondheidsraad om 0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te eten. Er zijn echter heel veel situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om meer eiwit te eten. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde vorming van vrije radicalen omdat je rookt of veel stress ervaart. Ook wanneer je herstelt van een ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. En als je last heb van parodontitis (tandvleesontsteking) kun je wel wat extra eiwit gebruiken voor herstel van het tandvlees. De dagelijkse eiwitbehoefte kan bij ziekte of herstel zelfs oplopen tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar wederom geldt ook hier: alles in balans.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 december 2017
De anti-kater pil
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
2 juli 2016
3 x ei love you
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
9 december 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –