Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
20 juni 2015
Lazy Sushi
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
5 oktober 2018
Viv’s detox
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
4 oktober 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –