Een verslaving. Dat is het. Suiker dus. En dan heb ik het nu even niet over wat er allemaal met je lichaam gebeurt, maar puur over je ‘mind’. De term emo-eten komt immers ergens vandaan. Op het moment dat we ons vervelen grijpen we naar de snoeppot. Het constateren dat je suikerverslaafd bent is stap één, maar misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er vanaf?
Gebroken hart
Als we een succes hebben behaald, mag dat gevierd worden met chocoladetaart. En wordt ons hart gebroken? Dan zijn Ben & Jerry onze new best friends. Suiker is een trouwe hond die ons elke keer weer een fijn gevoel geeft. Een wolf in schaapskleren, als we eerlijk zijn. Immers, zo trouw als hij elke keer opnieuw de korte termijn behoefte aan zoetigheid stilt: he’ll eventually bite you in the ass. Kortom, suikerverslaafd dus.
Associatie met zoetigheid
Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik bepaalde locaties inmiddels letterlijk associeer met chocola, of andere zoete heerlijkheden. Snaaiplekken. Zo permitteer ik mijzelf onbewust (of toch semi-bewust?) meer als ik bij mijn familie in Zuid-Limburg ben. Ga ik weer een avondje bankhangen kijken bij mijn beste vriend? Dan duik ik zonder pardon zijn keukenla (hét chocoladehol) in. Ik heb ooit letterlijk tegen hem gezegd: “Als ik bij jou ben, mag ik alles van mezelf.” Zeg dat maar vaak genoeg, en een routine is gecreëerd. Het sneakt erin. Die gewoonte om meer suiker te eten. Zo ook bij mij. En o, wat is het toch verdomd moeilijk om dat los te kunnen laten. Ik nam me net zo vaak voor om te stoppen met suiker als dat ik weer naar die M&M’s greep. Ook al kocht ik nooit zoetigheid voor mezelf, toch wist ik altijd wel weer wat lekkers te toveren. Al was het maar een lepel chocoladepasta van mijn huisgenoot. Kleine hoeveelheden, geen enorme porties.
Zeven beloftes
Wat kon ik balen van mijzelf, zeg. Nu nog steeds. Los van het feit dat ik enkele kilo’s ben aangekomen, merk ik aan mijn lijf en mijn huid dat het niet goed reageert op de suikers. Zo heb ik al een hele poos enkele chronische klachten, waaronder eczeem. Tsja, zoek maar het een en ander op via google en je komt er gauw genoeg achter hoe groot de rol van voeding en suiker is.
Change of mindset
Dus toen drie weken geleden EIN-DE-LIJK die knop omging, heb ik mijzelf een aantal nieuwe dingen ingeprent. Een soort change of mindset, beloftes aan mijzelf.
- Mijn nieuwe mantra: Ik gun mijn lichaam het beste, ik luister ernaar en zorg er goed voor.
- Ik heb zelf de macht in handen om mijn lichaam te genezen van chronische klachten. Zoals Hippocrates al eeuwen geleden zei: Voeding is een medicijn.
- Ik ben niet afhankelijk van iets wat ik niet eens nodig heb om te kunnen leven, zoals suiker.
- Ik ben sterker dan mijn eigen smoesjes.
- Los van waar ik ben op deze wereld, ik heb altijd de keuze om voedzaam te eten.
- Ik kies gezonde alternatieven als Lovechock, moerbeibessen of rauwe noten als ik zin heb in iets lekkers.
- “Repetition is the mother of all skills” zoals mijn personal trainer keer op keer zegt. Kortom, hoe meer ik mijn nieuwe gedachtes en gedragingen herhaal, hoe sneller het routine wordt en hoe makkelijker de keuze wordt om suiker te laten staan.
Uitdaging
Drie weken ben ik nu bezig en hoewel het de eerste paar dagen echt lastig was om nee te zeggen tegen mezelf, merk ik dat het gaandeweg steeds beter gaat. Het is gewoon een kwestie van volhouden. Herhaling herhaling herhaling. Wat ik met de zeven beloftes hoop, is om jou te inspireren. Ik heb de waarheid niet in pacht, ik deel alleen mijn eigen ervaring. Misschien passen enkele van mijn beloftes ook bij jou. Misschien kun je enkele vervangen met andere beloftes. Het maakt niet uit, als het jou maar helpt om van die suikerverslaving af te komen. En als jouw suikerverslaving een diepere reden heeft dan puur en alleen verveling, of gezelligheid? Zorg dan dat je hier niet alleen doorheen hoeft. Jouw lichaam verdient het beste. Je kunt er voor kiezen om het suikerverslaafd zijn tegen te gaan. Jij verdient het beste en gun het jezelf!
Tekst: Michelle Coops voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
8 maart 2016
Detox kan elke dag
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
26 april 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –