Een verslaving. Dat is het. Suiker dus. En dan heb ik het nu even niet over wat er allemaal met je lichaam gebeurt, maar puur over je ‘mind’. De term emo-eten komt immers ergens vandaan. Op het moment dat we ons vervelen grijpen we naar de snoeppot. Het constateren dat je suikerverslaafd bent is stap één, maar misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er vanaf?
Gebroken hart
Als we een succes hebben behaald, mag dat gevierd worden met chocoladetaart. En wordt ons hart gebroken? Dan zijn Ben & Jerry onze new best friends. Suiker is een trouwe hond die ons elke keer weer een fijn gevoel geeft. Een wolf in schaapskleren, als we eerlijk zijn. Immers, zo trouw als hij elke keer opnieuw de korte termijn behoefte aan zoetigheid stilt: he’ll eventually bite you in the ass. Kortom, suikerverslaafd dus.
Associatie met zoetigheid
Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik bepaalde locaties inmiddels letterlijk associeer met chocola, of andere zoete heerlijkheden. Snaaiplekken. Zo permitteer ik mijzelf onbewust (of toch semi-bewust?) meer als ik bij mijn familie in Zuid-Limburg ben. Ga ik weer een avondje bankhangen kijken bij mijn beste vriend? Dan duik ik zonder pardon zijn keukenla (hét chocoladehol) in. Ik heb ooit letterlijk tegen hem gezegd: “Als ik bij jou ben, mag ik alles van mezelf.” Zeg dat maar vaak genoeg, en een routine is gecreëerd. Het sneakt erin. Die gewoonte om meer suiker te eten. Zo ook bij mij. En o, wat is het toch verdomd moeilijk om dat los te kunnen laten. Ik nam me net zo vaak voor om te stoppen met suiker als dat ik weer naar die M&M’s greep. Ook al kocht ik nooit zoetigheid voor mezelf, toch wist ik altijd wel weer wat lekkers te toveren. Al was het maar een lepel chocoladepasta van mijn huisgenoot. Kleine hoeveelheden, geen enorme porties.
Zeven beloftes
Wat kon ik balen van mijzelf, zeg. Nu nog steeds. Los van het feit dat ik enkele kilo’s ben aangekomen, merk ik aan mijn lijf en mijn huid dat het niet goed reageert op de suikers. Zo heb ik al een hele poos enkele chronische klachten, waaronder eczeem. Tsja, zoek maar het een en ander op via google en je komt er gauw genoeg achter hoe groot de rol van voeding en suiker is.
Change of mindset
Dus toen drie weken geleden EIN-DE-LIJK die knop omging, heb ik mijzelf een aantal nieuwe dingen ingeprent. Een soort change of mindset, beloftes aan mijzelf.
- Mijn nieuwe mantra: Ik gun mijn lichaam het beste, ik luister ernaar en zorg er goed voor.
- Ik heb zelf de macht in handen om mijn lichaam te genezen van chronische klachten. Zoals Hippocrates al eeuwen geleden zei: Voeding is een medicijn.
- Ik ben niet afhankelijk van iets wat ik niet eens nodig heb om te kunnen leven, zoals suiker.
- Ik ben sterker dan mijn eigen smoesjes.
- Los van waar ik ben op deze wereld, ik heb altijd de keuze om voedzaam te eten.
- Ik kies gezonde alternatieven als Lovechock, moerbeibessen of rauwe noten als ik zin heb in iets lekkers.
- “Repetition is the mother of all skills” zoals mijn personal trainer keer op keer zegt. Kortom, hoe meer ik mijn nieuwe gedachtes en gedragingen herhaal, hoe sneller het routine wordt en hoe makkelijker de keuze wordt om suiker te laten staan.
Uitdaging
Drie weken ben ik nu bezig en hoewel het de eerste paar dagen echt lastig was om nee te zeggen tegen mezelf, merk ik dat het gaandeweg steeds beter gaat. Het is gewoon een kwestie van volhouden. Herhaling herhaling herhaling. Wat ik met de zeven beloftes hoop, is om jou te inspireren. Ik heb de waarheid niet in pacht, ik deel alleen mijn eigen ervaring. Misschien passen enkele van mijn beloftes ook bij jou. Misschien kun je enkele vervangen met andere beloftes. Het maakt niet uit, als het jou maar helpt om van die suikerverslaving af te komen. En als jouw suikerverslaving een diepere reden heeft dan puur en alleen verveling, of gezelligheid? Zorg dan dat je hier niet alleen doorheen hoeft. Jouw lichaam verdient het beste. Je kunt er voor kiezen om het suikerverslaafd zijn tegen te gaan. Jij verdient het beste en gun het jezelf!
Tekst: Michelle Coops voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
9 augustus 2015
Herman over bonen
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
6 september 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –