Een verslaving. Dat is het. Suiker dus. En dan heb ik het nu even niet over wat er allemaal met je lichaam gebeurt, maar puur over je ‘mind’. De term emo-eten komt immers ergens vandaan. Op het moment dat we ons vervelen grijpen we naar de snoeppot. Het constateren dat je suikerverslaafd bent is stap één, maar misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er vanaf?
Gebroken hart
Als we een succes hebben behaald, mag dat gevierd worden met chocoladetaart. En wordt ons hart gebroken? Dan zijn Ben & Jerry onze new best friends. Suiker is een trouwe hond die ons elke keer weer een fijn gevoel geeft. Een wolf in schaapskleren, als we eerlijk zijn. Immers, zo trouw als hij elke keer opnieuw de korte termijn behoefte aan zoetigheid stilt: he’ll eventually bite you in the ass. Kortom, suikerverslaafd dus.
Associatie met zoetigheid
Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik bepaalde locaties inmiddels letterlijk associeer met chocola, of andere zoete heerlijkheden. Snaaiplekken. Zo permitteer ik mijzelf onbewust (of toch semi-bewust?) meer als ik bij mijn familie in Zuid-Limburg ben. Ga ik weer een avondje bankhangen kijken bij mijn beste vriend? Dan duik ik zonder pardon zijn keukenla (hét chocoladehol) in. Ik heb ooit letterlijk tegen hem gezegd: “Als ik bij jou ben, mag ik alles van mezelf.” Zeg dat maar vaak genoeg, en een routine is gecreëerd. Het sneakt erin. Die gewoonte om meer suiker te eten. Zo ook bij mij. En o, wat is het toch verdomd moeilijk om dat los te kunnen laten. Ik nam me net zo vaak voor om te stoppen met suiker als dat ik weer naar die M&M’s greep. Ook al kocht ik nooit zoetigheid voor mezelf, toch wist ik altijd wel weer wat lekkers te toveren. Al was het maar een lepel chocoladepasta van mijn huisgenoot. Kleine hoeveelheden, geen enorme porties.
Zeven beloftes
Wat kon ik balen van mijzelf, zeg. Nu nog steeds. Los van het feit dat ik enkele kilo’s ben aangekomen, merk ik aan mijn lijf en mijn huid dat het niet goed reageert op de suikers. Zo heb ik al een hele poos enkele chronische klachten, waaronder eczeem. Tsja, zoek maar het een en ander op via google en je komt er gauw genoeg achter hoe groot de rol van voeding en suiker is.
Change of mindset
Dus toen drie weken geleden EIN-DE-LIJK die knop omging, heb ik mijzelf een aantal nieuwe dingen ingeprent. Een soort change of mindset, beloftes aan mijzelf.
- Mijn nieuwe mantra: Ik gun mijn lichaam het beste, ik luister ernaar en zorg er goed voor.
- Ik heb zelf de macht in handen om mijn lichaam te genezen van chronische klachten. Zoals Hippocrates al eeuwen geleden zei: Voeding is een medicijn.
- Ik ben niet afhankelijk van iets wat ik niet eens nodig heb om te kunnen leven, zoals suiker.
- Ik ben sterker dan mijn eigen smoesjes.
- Los van waar ik ben op deze wereld, ik heb altijd de keuze om voedzaam te eten.
- Ik kies gezonde alternatieven als Lovechock, moerbeibessen of rauwe noten als ik zin heb in iets lekkers.
- “Repetition is the mother of all skills” zoals mijn personal trainer keer op keer zegt. Kortom, hoe meer ik mijn nieuwe gedachtes en gedragingen herhaal, hoe sneller het routine wordt en hoe makkelijker de keuze wordt om suiker te laten staan.
Uitdaging
Drie weken ben ik nu bezig en hoewel het de eerste paar dagen echt lastig was om nee te zeggen tegen mezelf, merk ik dat het gaandeweg steeds beter gaat. Het is gewoon een kwestie van volhouden. Herhaling herhaling herhaling. Wat ik met de zeven beloftes hoop, is om jou te inspireren. Ik heb de waarheid niet in pacht, ik deel alleen mijn eigen ervaring. Misschien passen enkele van mijn beloftes ook bij jou. Misschien kun je enkele vervangen met andere beloftes. Het maakt niet uit, als het jou maar helpt om van die suikerverslaving af te komen. En als jouw suikerverslaving een diepere reden heeft dan puur en alleen verveling, of gezelligheid? Zorg dan dat je hier niet alleen doorheen hoeft. Jouw lichaam verdient het beste. Je kunt er voor kiezen om het suikerverslaafd zijn tegen te gaan. Jij verdient het beste en gun het jezelf!
Tekst: Michelle Coops voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
25 januari 2015
Glutenintolerantie
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
18 augustus 2015
Slanke salade
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
12 maart 2015
Insecten als snack
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
9 april 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –