Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
6 september 2016
Keltisch zeezout
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
22 juli 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –