Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
2 juli 2016
3 x ei love you
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
26 mei 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –