Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
29 december 2017
De anti-kater pil
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
7 april 2023
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –