Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
13 april 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –