Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
28 mei 2014
Bloemkool pizza
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
10 februari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –