Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
25 januari 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –