Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
18 augustus 2015
Slanke salade
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
19 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –