Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
29 december 2017
De anti-kater pil
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
12 december 2014
15 foods voor 2015
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
28 september 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –