Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
31 maart 2015
Gifvrij eten
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
21 augustus 2017
Avocado risotto
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
15 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –