Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
25 juni 2015
Eivissa Food
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
25 augustus 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –