Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 december 2017
De anti-kater pil
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
7 april 2023
Chocolade smoothie
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
28 mei 2014
Bloemkool pizza
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
8 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –