Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
8 mei 2014
Mom in shape
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
28 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –