Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 oktober 2014
Eetdagboek review
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
9 november 2014
Herfstige salade
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
10 juni 2015
Raw kokos snack
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
11 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –