Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
8 september 2015
Healthy Kids
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
21 september 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –