Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
5 maart 2016
Ultiem geluk
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
26 januari 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –