Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
31 juli 2014
A kiwi a day…
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
5 oktober 2018
Viv’s detox
25 maart 2014
Presentatie coaching
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
12 juli 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –