Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
9 juni 2016
Rode linzensoep
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
1 oktober 2021
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –