Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
25 maart 2014
Presentatie coaching
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
22 september 2015
Beste eitjes
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
18 augustus 2015
Slanke salade
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
30 mei 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –