Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
25 maart 2015
De vetfluisteraar
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
26 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –