Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
10 juli 2015
Voeding met Viv
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
8 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –