Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
29 december 2017
De anti-kater pil
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
17 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –