Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
22 september 2015
Beste eitjes
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
11 december 2014
Sporttrends 2015
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
1 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –