Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
23 februari 2016
Hongergevoel?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
19 april 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –