Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
28 mei 2014
Bloemkool pizza
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
12 juni 2014
Frisse juice
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
9 april 2014
Ontzuren met thee
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
12 september 2017
Recept: good for the brains food
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
30 september 2015
Glutenvrije maand
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
4 mei 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –