Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
6 september 2016
Keltisch zeezout
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
23 februari 2016
Hongergevoel?
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
8 mei 2014
Mom in shape
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
17 december 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –