Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
3 september 2015
Gezonde chocopasta
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
18 augustus 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –