Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
9 augustus 2015
Herman over bonen
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
22 maart 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –