We hebben allemaal weleens last van een misselijk gevoel. Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door overmatig eten, een associatie met bepaalde geuren, hormonale veranderingen, wagenziekte of een verschijnsel van een ziekte.
Misselijkheid is vaak persoonsgebonden en wat je kunt doen tegen misselijkheid is voor iedereen anders. We grijpen vaak naar medicijnen om dit gevoel te voorkomen. Hieronder staan tips hoe je op een gezonde manier misselijkheid kunt verminderen.
-
Rust
Begin allereerst met het nemen van rust. Meestal verdwijnen de klachten na het nemen van rust. Door angst en zorgen wordt je misselijke gevoel namelijk erger. Eén of meerdere nachten goed slapen doet de misselijkheid al heel erg goed. Ook frisse lucht helpt tegen een misselijk gevoel. Neem dus even rustig tijd voor jezelf en je voelt je daarna zeker weer veel beter. Probeer daarbij je hoofd stil te houden. Door continue bewegingen van je hoofd kun je jezelf nog misselijker voelen en hoofdpijn kan daarbij ontstaan.
-
Vocht
Probeer voldoende te drinken. Een tekort aan vocht verergert vaak het gevoel van misselijk zijn. Zeker wanneer je naast het misselijke gevoel ook moet braken is vocht erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld water met citroen of thee met gember drinken.
-
Gember
Onderzoek heeft aangetoond dat gember het misselijke gevoel effectief kan verminderen. Gember helpt om misselijkheid in het algemeen te bestrijden. Het helpt ook om zwangerschapsmisselijkheid te verminderen. In gember zit een stofje dat helpt tegen de misselijkheid. Neem gemberthee als je misselijk bent of voordat je gaat rijden en last hebt van wagenziekte. Daarnaast kun je gember ook gebruiken in het eten of een gembersnoepje nemen.
-
Kruiden
Sommige kruiden werken tegen een misselijk gevoel. Ze verlichten ook andere maagklachten. Bijvoorbeeld: pepermuntblad, zoethoutwortel en kamillebloem.
-
Licht verteerbare producten
Het is belangrijk om van je misselijke gevoel te herstellen. Daarvoor heb je voedingsstoffen nodig. Bij misselijkheid is het verstandig om licht verteerbare producten te eten, zoals crackers, rijst, bouillon of brood.
-
Eet regelmatig
Honger of het overslaan van een maaltijd is niet goed. Het is beter om regelmatig te eten. Je kunt bijvoorbeeld gedurende de dag kleine maaltijden eten en iets tussendoor. Eet niet te pittig of vet, want daar wordt je nog misselijker van. Let ook op dat je niet overmatig eet. Je kunt het beste kleine beetjes eten. Drink er ook geen alcohol bij.
-
Citroen en limoen
Het eten van citroen is efficiënt in het tegengaan van misselijkheid. Je kunt ook wat citroensap in een glas met water doen. Ook limoensap is effectief tegen misselijkheid.
Een warme kruik op je buik, een warme douche of een kauwgompje kunnen ook nog helpen. Het is dus per persoon verschillend wat het beste helpt tegen dit vervelende misselijke gevoel. Dit heeft ook te maken met de verschillende oorzaken van misselijkheid. Het beste is om de oorzaak van de misselijkheid te vinden en vervolgens te kijken wat voor jou het beste werkt. Rust, regelmatig eten, voldoende vocht binnenkrijgen, gember en kruiden moeten je helpen van het misselijke gevoel af te komen.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
28 oktober 2014
Eetdagboek review
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
6 april 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –