De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
15 februari 2017
FRIET
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
8 juli 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –