De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
12 december 2014
15 foods voor 2015
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
9 augustus 2015
Herman over bonen
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
19 november 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –