De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 september 2016
Keltisch zeezout
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
20 juni 2016
3 x koffievervangers
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
24 augustus 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –