Voeding is méér dan alleen brandstof. Wat je eet is van directe invloed op je fysieke én mentale gesteldheid, zo stelt onze Vivian Reijs. Ze is orthomoleculaire voedingscoach, gewichtsconsulent en hormoontrainer. “Je darmen zijn je tweede brein.”
Zelf ontdekte ik de invloed van eten op mijn gesteldheid zo rond mijn achttiende. Als kind at ik namelijk echt verkeerd: veel witbrood, suikers, weinig vitamines en mineralen. Ik had dan ook altijd last van mijn darmen en een opgeblazen buik, net als de rest van ons gezin. We schreven dit eigenlijk altijd toe aan een ‘familiekwaal’; het hoorde erbij. Toen ik wat ouder was dacht ik: dit kan anders. Ik ontdekte dat ik er door kleine veranderingen in mijn voedingspatroon al voor kon zorgen dat ik geen opgeblazen buik meer had en dat ik lekkerder in mijn vel zat.
Gluten
Mijn ervaring is dat als het niet goed zit in je buik, het ook vaak niet goed zit in je hoofd. Je darmen zijn je tweede brein. Ik ben geen diëtist, ik ben geen wetenschapper, maar ik weet door wat ik zie in mijn praktijk wel wat werkt. Zo ben ik een voorstander van het beperken van gluteninname, ondanks alle kritiek die daar momenteel op te horen is. Bij een vriendin van mij met de ziekte van Crohn heeft het geholpen, ze heeft minder last van haar klachten. Dat is voor mij genoeg. Je lichaam is je beste graadmeter. Mijn advies voor het welzijn van je darmflora: eet zoveel mogelijk glutenvrij, suikervrij, laat e-nummers links liggen en kijk wat het met je doet. Ook het beperken van koemelk kan verschil maken. Door het hoge niveau lactose is dit namelijk moeilijker te verteren.
Cravings
Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om ‘slechte’ voeding te laten staan. Ik heb het soms ook moeilijk. Nu ik zwanger ben heb ik ook ongegeneerd, maar heel bewust, toegegeven aan één van mijn cravings: pizza! Het was heerlijk, maar na een week ben ik mezelf ongelooflijk tegengekomen, ik zat niet lekker meer in mijn vel, kreeg last van mijn huid en voelde me moe. Dat maakt het makkelijker om gezondere keuzes te maken. Na aanpassing van het eetpatroon merken de meeste mensen na twee weken al kleine verschillen, en als het lukt het twee maanden goed vol te houden voel je je echt beter. Zelfs met een klein budget is het mogelijk om met kleine aanpassingen veel te bereiken. Natuurlijk hoef je niet alles biologisch te kopen, maar begin bijvoorbeeld met havermout: dat is niet duur maar wel ontzettend gezond. Of haal je groente en fruit op de markt. Het draait om het maken van bewuste keuzes en dat begint al vroeg: op de basisschool. Het is nog steeds verbazingwekkend om te zien dat ouders hun kinderen ontzettend grote hoeveelheden suiker meegeven.
Waar het uiteindelijk voor iedereen om draait: geef je gezondheid voorrang, en luister naar je eigen lichaam!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
10 februari 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –