Tahini, wat is dat? Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad. De één zweert erbij, terwijl de ander er misschien nog nooit van heeft gehoord. Eén ding is zeker: deze sesampasta is hartstikke lekker en gezond. Benieuwd wat tahini precies is en waarom dit een vast product in jouw eetpatroon zou moeten worden?
Wat is tahini?
Simpel gezegd is het een pasta gemaakt van sesamzaad. Het wordt veelal gebruikt in de mediterrane keuken en in het Midden-Oosten. Meestal als dip (het is een basis ingrediënt van humus), of gesprenkeld over verse falafelballetjes. Je kunt het zelf maken, maar je kunt tahini tegenwoordig ook in elke (grote) supermarkt vinden. Meestal bij de andere notenpasta’s en notenboters. Of ga naar de plaatselijke Turkse speciaalzaak. Zorg er wel altijd voor dat je kiest voor een variant waarbij sesamzaad het enige ingrediënt is.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium. Meestal slechts 50 mg per portie: 2% van de dagelijkse aanbevolen limiet voor gezonde volwassenen. Bovendien heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Het is daarom een geweldig alternatief voor pindakaas en notenboters en past erg goed binnen een koolhydraatarm dieet. Heb je een notenallergie? Ga dan voor tahini.
Veelzijdig
Tahini is niet alleen een goede vervanging van notenboters of te gebruiken in humus. Je kunt het op ontzettend veel manieren gebruiken en toevoegen aan diverse gerechten en dranken (jawel!). Bijvoorbeeld als basis voor een goede saus, of toegevoegd aan een gezonde smoothie. Hieronder vind je een aantal simpele, maar heerlijke recepten!
Heerlijke recepten met tahini
1. Chocolade energieballetjes
Misschien verwacht je tahini voornamelijk in hartige gerechten. Maar je kunt het ook perfect gebruiken in zoete recepten. Bijvoorbeeld chocolade energieballetjes. Voeg twee eetlepels tahini, een eetlepel honing, twee eetlepels rauw cacaopoeder, een kwart kopje amandelbloem, en een kwart theelepel vers geraspte gember of kaneel toe in een kom. Kneed dit samen en rol er een vijf kleine balletjes van. Om het echt af te maken kun je de balletjes vervolgens nog door de geroosterde sesamzaadjes, chiazaad, kokosrasp en of fijngehakte noten rollen. Snack smakelijk!
2. Smoothie
Tahini kun je goed combineren met zowel groenten als fruit. Daarom is het de perfecte nootachtige toevoeging aan smoothies. Doe de volgende ingrediënten in je blender: bevroren stukjes gesneden banaan, een halve bevroren mango in stukjes, twee eetlepels tahini, een kopje ongezoete kokosmelk, één eetlepel vers geperst limoen sap en een kwart theelepel vers geraspte gember. En blenden maar!
3. Geroosterde groentedip
Een perfecte manier om het te combineren met groente die je nog moet opeten: ze samen combineren in een heerlijke dip. Meng twee eetlepels tahini met een halve in de oven geroosterde aubergine en rode paprika, een eetlepel extra virgin olijfolie, een halve theelepel fijn geperste knoflook en een snufje peper en zeezout. Gebruik vervolgens de staafmixer om er een gladde saus van te maken, of pers fijn in een vijzel (zo komen de verschillende smaken nóg sterker naar voren). Garneer met verse kruiden zoals basilicum of rozemarijn. Smeer de dip op schijfjes komkommer of stukjes radijs, of gebruik worteltjes om mee te dippen.
Wil je nog meer artikelen van Jasper Alblas lezen? Lees dan eens dit artikel over wat je aan een opgeblazen buik kunt doen.
Tekst: Jasper Alblas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
16 november 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –