Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
5 oktober 2018
Viv’s detox
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
3 december 2015
Ontgif je groenten
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
6 september 2016
Keltisch zeezout
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
22 mei 2015
Smaak en kleuren
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
5 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –