Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
7 april 2023
Chocolade smoothie
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
9 april 2014
Ontzuren met thee
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
19 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –