Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
14 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –