Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 juni 2016
Rode linzensoep
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
20 juni 2015
Lazy Sushi
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
7 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –