Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 juli 2014
A kiwi a day…
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
9 april 2014
Ontzuren met thee
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
21 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –