Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
12 maart 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –