Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
22 mei 2015
Smaak en kleuren
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
1 september 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –