Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
25 januari 2015
Glutenintolerantie
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
21 augustus 2017
Avocado risotto
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
13 juni 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –