Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
9 september 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –