Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
5 oktober 2018
Viv’s detox
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
25 juni 2015
Eivissa Food
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
1 september 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –