Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
4 oktober 2017
Help mij water drinken
13 augustus 2015
Homemade Hummus
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
18 juni 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –