Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
11 september 2014
Eetdagboek review
12 juni 2014
Frisse juice
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
3 februari 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –