Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
26 maart 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –