Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
30 april 2014
ONE event!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
18 augustus 2015
Slanke salade
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
7 mei 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –