Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
3 december 2015
Ontgif je groenten
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
30 april 2014
ONE event!
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
22 mei 2015
Smaak en kleuren
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
5 maart 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –