Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
2 september 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –