Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
12 december 2014
15 foods voor 2015
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
2 juli 2016
3 x ei love you
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
11 mei 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –