Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
7 april 2023
Chocolade smoothie
11 december 2014
Sporttrends 2015
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
29 oktober 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –