We hebben zuurstof en voedingsstoffen uit ons bloed nodig voor de voeding van onze hersenen. Onze hersenen werken via een netwerk van neuronen die met elkaar kunnen communiceren via stofjes, de neurotransmitters. Wat is de invloed van voeding op deze communicatiestroom en hoe ontstaat verslaving?
Hersenen
Het biologische verhaal over de hersenen is interessant, maar moeilijk te volgen en ik vertel liever een aantal interessante do’s and don’ts. Je staat namelijk verstelt van de werking van voeding op onze hersenen. In dit artikel gaan we dieper in op het beloningscentrum van jouw koppie en de verslaving die voedingsmiddelen met zich mee brengen.
Verslaafd aan Dopamine
Dopamine is één van de werkende neurotransmitters in je hersenen die betrokken is bij het ervaren van genot en blijdschap. Denk hierbij ook aan seks, recreatieve drugs en flirtation. Het geeft een gevoel van opluchting en vrijheid. Daarnaast kan specifiek eten en drinken – ook een fijne ervaring – dopamine vrij laten in de hersenen. Het gevaar met dopamine is dat het in verband staat met je beloningsysteem waardoor je hersenen na zo’n ervaring de dopamine weer terug willen halen om het fijne gevoel terug te halen. An addiction is born!
Seks en drugs
Hoe meer je de aanmaak van Dopamine opwekt met seks, drugs of specifiek eten/drinken, hoe meer je lichaam niet zal luisteren naar jouw stopsignaal. Best scary he? Op het moment dat Dopamine wordt aangesproken door de hersenen is het niet mogelijk matiging toe te passen. Er ontstaat “brain chemistry”. Neurotransmitters en de condities ervan zorgen ervoor dat je verslaafd blijft. “Stop yelling at yourself. It is the brain that takes over.” Het enige wat je op zo’n moment moet realiseren is dat je als mens de mogelijkheid hebt om je gedrag halt toe te roepen. Maar hoe moeilijk is het om iets te stoppen dat zo ‘lekker’ voelt. Juist. Heel moeilijk. Het is beter zulke situaties te voorkomen.
Patroon doorbreken
De gevaren van overmatig of verkeerd eten en drinken vanwege de aanmaak van dopamine kan op langer termijn voor problemen zorgen. 95 procent van onze activiteiten doen we uit gewoonten, in ons onderbewustzijn. Ben je gewend om jezelf te belonen met een lekker taartje of een vette snack op het station? Dan zal maar 5 procent van je lichaam zeggen dat je dit niet moet doen. Toch kun je dit patroon doorbreken.
21 dagen
Maak van je een nieuwe afspraak een gewoonte in 21 dagen. Herhaal voor minimaal drie weken een nieuwe gewoonte en het hoort tot je 95 procent activiteiten die je onbewust uitvoert. Dit geldt voor het toevoegen van nieuwe voeding in je patroon, maak ook voor het uitbannen van slechte voedingsgewoonten. Uiteraard maken je hersenen het moeilijk en daarom werkt alleen gehele onthouding. Je hersenen dienen niet gevoed te worden met een gestimuleerde dopamine-aanmaakt. Besef goed dat jij de controle hebt, ook over je gedachten en dus de behoeften van je hersenen. Wil jij het niet, dan gebeurt het niet. Zo, is dat even fijn!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
11 september 2014
Eetdagboek review
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
1 april 2015
Saoto soep
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
12 maart 2015
Insecten als snack
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
29 december 2017
De anti-kater pil
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
21 januari 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –