Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?
Tijdwinst door magnetron?
Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.
Dood voedsel?
Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.
Een andere manier van verhitten
Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.
Plastic in de magnetron
Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.
Risico’s bij onvoldoende verwarming
Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!
Verlies van Vitamine B12 in de magnetron
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.
Zwangere vrouwen en kinderen
Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.
Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
17 september 2015
Ontbijt ijs
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
10 juli 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –