Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?
Tijdwinst door magnetron?
Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.
Dood voedsel?
Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.
Een andere manier van verhitten
Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.
Plastic in de magnetron
Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.
Risico’s bij onvoldoende verwarming
Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!
Verlies van Vitamine B12 in de magnetron
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.
Zwangere vrouwen en kinderen
Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.
Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
15 februari 2017
FRIET
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
18 augustus 2015
Slanke salade
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
12 juni 2014
Frisse juice
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
30 oktober 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –