Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?
Tijdwinst door magnetron?
Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.
Dood voedsel?
Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.
Een andere manier van verhitten
Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.
Plastic in de magnetron
Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.
Risico’s bij onvoldoende verwarming
Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!
Verlies van Vitamine B12 in de magnetron
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.
Zwangere vrouwen en kinderen
Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.
Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
9 november 2014
Herfstige salade
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
25 maart 2015
De vetfluisteraar
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
25 juni 2015
Eivissa Food
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
22 december 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –