Elke ochtend dezelfde smoothie, hetzelfde bakje kwark of havermout. Of altijd dezelfde salade voor de lunch. We hebben allemaal onze favoriete maaltijden die we het liefst elke dag eten. Het is vaak makkelijk, voldoende en je weet dat je het lekker vindt. Dat is meestal de reden waarom wij vasthouden aan dezelfde maaltijden.
Maar is het wel zo gezond om vast te houden aan vaste eetgewoonten?
Variatie
Er zijn veel mensen die vasthouden aan bepaalde eetgewoonten. Het kiezen van een maaltijd kost vaak tijd en we willen het liefst iets wat makkelijk, lekker en gezond is. Het is ook goed om een maaltijd te hebben die jou helpt gezond te blijven eten, maar dit hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Je kunt een vast en gezond eetpatroon hebben en daarbij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.
Haal je vitamines uit verschillende producten
Het is heel belangrijk om te variëren. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig en die kunnen wij niet uit één of enkele voedingsgroepen halen. Het eten van verschillende soorten gezonde producten kan ook een belangrijke rol spelen bij een grote bacteriële diversiteit in je darmen. Een avocado bijvoorbeeld is heel gezond en bevat goede voedingsstoffen. Maar het bevat niet dezelfde vitaminen en voedingsstoffen als in een ander stuk groente of fruit.
Elke dag een andere smoothie
Daarbij hoef je niet helemaal je vaste eetpatroon om te gooien, maar kun je ook variëren in een bepaalde voedingsgroep. Elke dag wat afwisselen met verschillende soorten groenten en fruit in je smoothie bijvoorbeeld.
Bovendien heeft elk lichaam andere behoeften, dus is het goed om te kijken naar wat jij nodig hebt.
Mentaal
Voeding is nodig voor ons lichaam en geest. Je kunt elke dag dezelfde maaltijd eten, die voldoet aan je voedingsbehoeften. Maar voeding is ook een mentaal stukje van ons leven. Het hebben van diversiteit en genieten van het leven is ook onderdeel van de mens. Als je je goed, gezond en happy voelt is het goed om dat gevoel te behouden. Als je niet geniet van je eetgewoonten is het een idee om af te wisselen om het zo leuker voor jezelf te maken.
‘Eet de regenboog’
Sommige mensen willen hun maaltijd zo kleurrijk mogelijk maken. Ze ‘eten de regenboog’. Dit is de manier om een verscheidenheid aan groenten en fruit binnen te krijgen. Verschillende groenten en fruit leveren combinaties van vitaminen en mineralen, maar de kleur is ook belangrijk. De kleur geeft namelijk phytonutriënten aan die fungeren als antioxidanten. Anthocyaninen worden in rood, paars en blauwachtige gevonden. Bijvoorbeeld in rode kool, blauwe bessen en granaatappel. Anthocyaninen beschermen ons DNA, verminderen ontstekingen en voorkomen schade aan onze cellen.
Het is goed om na te gaan wat je eet en waar je nog wat mist. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig. Indien je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geniet van het eten, kan het vasthouden aan vaste eetgewoonten geen kwaad. Het is dus belangrijk om te variëren en je kunt ook vasthouden aan eetgewoontes, maar wel te variëren binnen een bepaalde voedingsgroep. Om jezelf een beetje te helpen, kun je proberen ‘de regenboog te eten’.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline.nl
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
25 juli 2015
Voeding met Viv
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
27 november 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –